Salvatore Schillaci, surpriza Italiei la Coppa del Mondo ’90

Salvatore ”Toto” Schillaci s-a născut pe 1 decembrie 1964 într-o familie săracă din Palermo. A început fotbalul la o echipă locală de amatori, devenind profesionist într-un alt oraș din Sicilia, la Messina, în eșaloanele inferioare ale fotbalului italian. A jucat acolo între 1982 și 1989, „crescând” odată cu echipa, din Serie C2 până în Serie B.

Eficiența atacantului, golgeter în eșalonul secund, a atras atenția echipelor din Serie A, iar în 1989 Schillaci ajungea la Juventus Torino. ”Bătrâna Doamnă” era într-o perioadă de ”recul” după generația de excepție de la începutul anilor ’80, însă odată cu instalarea lui Dino Zoff pe bancă echipa devenea din nou de temut, iar Toto Schillaci marca în primul său sezon 21 de goluri, dintre care 15 în campionat.

În timpul primului sezon la Juventus a debutat și în echipa națională a Italiei, într-un amical din martie 1990, fiind selecționat apoi în lot pentru Campionatul Mondial din același an, găzduit de ”Cizmă”. Faptul că era ”pe val” a fost confirmat pe deplin la Coppa del Mondo. Fiind neexperimentat la nivel internațional, Schillaci a început pe bancă primele două meciuri ale turneului, cu Austria, marcând un gol, și cu Cehoslovacia. Începând cu al treilea meci din grupă, atacantul a fost titular până la finalul competiției, încununându-și performanța cu un gol și o pasă de gol în finala mică, Italia – Anglia 2-1. Tot Schillaci a fost cel mai bun marcator al competiției, cu 6 goluri, fiind numit și ”jucătorul turneului”.

Din păcate, însă, după acest turneu, cariera jucătorului care atunci avea 26 de ani a intrat pe o pantă descendentă, în principal din cauza accidentărilor. A mai marcat un singur gol pentru ”Squadra Azzurra”, având în total 7 în 16 selecții. De la Juventus a trecut la Inter Milano, unde a strâns doar 30 de meciuri în două sezoane, iar în 1994 a devenit primul jucător italian din fotbalul japonez, jucând trei ani la Jubilo Iwata.

Pe lângă medalia de bronz și trofeele individuale de la CM 1990, Toto Schillaci a mai câștigat Cupa UEFA și Cupa Italiei cu Juventus, din nou Cupa UEFA cu Inter și campionatul Japoniei cu Jubilo.

Golgeterul Cupei Mondiale din Italia și-a încheiat cariera de jucător în 1999, iar acum, la 52 de ani, se ocupă de școala de fotbal pe care a înființat-o în orașul natal, Palermo.

Sursa foto: fourfourtwo.com

Vali Silaghi

Articol scris de