Telmo Zarra, cel mai bun marcator din istoria campionatului spaniol până la Messi

Telmo Zarraonandia Montoya s-a născut pe 20 ianuarie 1921 în… gara din Erandio, în Țara Bascilor, unde tatăl său era inginer și șef de stație.

Frații săi mai mari, Domingo (mort în Războiul Civil spaniol) și Tomas au fost de asemenea fotbaliști, cel din urmă chiar în primul eșalon, la Arenas de Getxo și, chiar dacă tatăl considera că sunt destui fotbaliști în familie și nu ar fi vrut ca Telmo să urmeze această cale, pasiunea pentru fotbal a tânărului basc a învins, astfel că acesta a început să joace la echipe regionale, semnând apoi primul contract profesionist cu SD Erandio, care evolua în eșalonul secund.

În această perioadă, Athletic Bilbao căuta tineri jucători pentru a reface echipa dezmembrată după Războiul Civil, iar Zarraonandía a fost unul dintre cei recrutați. Atacantul a debutat pentru clubul basc pe 29 septembrie 1940 într-un 2-2 cu Valencia în care fotbalistul în vârstă de 19 ani a marcat ambele goluri ale echipei sale.

Telmo Zarra a jucat la Athletic Bilbao până în 1955, timp în care a cucerit un trofeu de campion, 5 Cupe ale Spaniei și nu mai puțin de 6 titluri de golgeter în La Liga. Cariera sa, care i-a adus și 20 de selecții (și 20 de goluri) în națională, ar fi putut fi și mai impresionantă dacă nu ar fi fost pusă pe ”pauză” de trei ori, o dată pentru satisfacerea stagiului militar și de două ori din cauza unor accidentări. Înainte de a agăța ghetele-n cui a mai jucat câte un sezon la două mici echipe din Țara Bascilor, Indautxu și Barakaldo. A continuat, însă, să joace fotbal în competiții pentru veterani și în meciuri caritabile.

Zarra a murit pe 23 februarie 2006, la 85 de ani, însă rămâne una dintre legendele fotbalului spaniol. A fost cel mai bun marcator din istoria primului eșalon, cu 251 de goluri, până în 2014, când a fost depășit de Lionel Messi (care acum are aproape 300). Până la finalul acestui sezon, legendarul jucător basc va fi depășit probabil și de Cristiano Ronaldo, care are 241 de reușite în La Liga.

Sursa foto: fifa.com

Vali Silaghi

Articol scris de