”U” Cluj. Legenda ”șepcilor roșii”, simbol al românismului ardelean

Universitatea Cluj, finalista Cupei României 2015, s-a înfiinţat imediat după Marea Unire, în 1919, ca o expresie a românismului din Ardeal.

”U” a dat căpitanul naţionalei României, pe Guga, la primul meci din istoria ”tricolorilor”, în 1922. În 1940, după Dictatul de la Viena, ”U” a ales să se mute la Sibiu, pentru a rămâne în România, revenind la Cluj după război. Deşi au disputat finalele primelor ediţii ale D1 în sistem divizionar (1933) şi ale Cupei României (1934), ”şepcile roşii” (porecla echipei) n-au câştigat de-a lungul anilor decât un singur trofeu, Cupa României, în 1965.

Până la fantastica serie de succese ale concitadinei sale, CFR Cluj, ”U” a fost echipa-fanion istorică a Ardealului. Evoluează pe ultramodernul stadion Cluj Arena din Cluj-Napoca, inaugurat în 2011, pe locul fostului stadion al echipei, Ion Moina.

Din 2010 a evoluat constant în Liga I. În 2015, însă, echipa a retrogradat din primul eşalon, în acel sezon fiind finalistă a Cupei României. Aflat în insolvenţă și într-o criză financiară extremă, ”U” a retrogradat în anul următor și din Liga a II-a, imediat după aceea intrând în faliment. Era, în acel moment, una dintre puținele echipe ”istorice” neatinse de virusul dispariției, ”clonării” și al disputelor pentru palmares.

S-a reînființat în același an, sub denumirea de ACSF Alb-Negru al Studenților Clujeni, înscriindu-se în D4. Anul trecut a promovat în Liga a III-a, unde acum este lider în seria a V-a.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de