Un derby al Timișoarei, de-acum 48 de ani

Se apropie noul derby al Timișoarei, Ripensia – ASU Politehnica. Haideți să vedem cum a fost un derby timișorean de acum 48 de ani. Cronica lui a apărut joi, 17 aprilie 1969, în splendidul săptămânal național ”Fotbal”, sub semnătura corespondentului Petre Arcan.

A fost CFR – Politehnica 3-0. Meciul s-a disputat în etapa a 21-a a seriei a II-a din Divizia B. La gazde, la care Cioroparu a reușit o ”dublă”, notăm nume precum Mafa (ulterior cunoscut antrenor de copii și juniori), Speriosu, Mițaru (foști poliști, și ei ulterior antrenori la nivel juvenil), Ghiță Chimiuc (antrenorul de acum). Antrenorul feroviarilor era Stere Zeană, aromân, fost internațional al anilor ’50 și fost jucător la CSCA (Steaua de azi). La Poli, care căzuse din elită cu doi ani înainte, evoluau, printre alții, ex-internaționalii Surdan și Manolache, dar și Răcelescu (campion european de juniori în 1962) sau Dobândă (viitorul antrenor secund când alb-violeții va cuceri Cupa României în 1980).

Cronicarul remarcă atmosfera de deplină sportivitate a publicului prezent pe stadionul de la Gara Mare a orașului de pe Bega.

La finalul acelui sezon, Poli va termina doar pe locul 6 (pe 1, CFR Cluj, promovată în A), iar CFR Timișoara, pe 11 (din 16 echipe). Peste un an, însă, feroviarii timișoreni vor promova în elită, iar Poli va termina pe 4 (în acel sezon de toamnă s-a numit… Ripensia!).

Octavian Stăncioiu

Articol scris de