Valentin Ivanov, campionul olimpic golgeter la CE 1960 și CM 1962

Valentin Kozmici Ivanov s-a născut pe 19 noiembrie 1934, la Moscova, și a început fotbalul la Krâlia Sovietov, dar a jucat întreaga carieră de senior la un singur club, Torpedo Moscova, cu care a câștigat de două ori campionatul URSS-ului și o dată Cupa.

A fost, timp de 10 ani, unul dintre cei mai importanți jucători din echipa URSS, cu care a câștigat titlul olimpic la Melbourne, în 1956, într-o ediție a JO boicotată de mai multe țări în urma acțiunilor sovieticilor în Ungaria. Ivanov a făcut parte din echipa care a câștigat prima ediție a Campionatului European de fotbal, URSS învingând Iugoslavia pe 10 iulie 1960 pentru a obține trofeul. A fost golgeterul acelui turneu final disputat între patru echipe, cu două goluri, la egalitate cu alți patru jucători. Valentin Ivanov a fost golgeter și la Campionatul Mondial din 1962, unde URSS a fost eliminată în sferturi, de această dată la egalitate cu alți cinci jucători, fiecare cu câte 4 goluri.

Cunoscut pentru viteză, dribling și abilitatea tehnică, Ivanov (foto, cu Cezare Maldini, înainte de un URSS – Italia la Moscova, în 1963) a jucat de 60 de ori pentru URSS, marcând 26 de goluri. Este al treilea în topul golgeterilor naționalei, după Oleg Blohin și Oleg Protasov. După ce a agățat ghetele-n cui, atacantul a rămas în fotbal, ca antrenor, pregătind în mai multe rânduri singura echipă la care a jucat. Și de pe banca tehnică, Valentin Ivanov a câștigat cu Torpedo campionatul URSS, în 1976, plus trei Cupe, în 1968, 1972 și 1986.

A fost căsătorit cu Lidia Ivanova, campioană olimpică la gimnastică în 1956 și 1960, iar fiul lor, Valentin Valentinovici Ivanov a fost de asemenea jucător de fotbal, însă a avut mai mult succes în cariera de arbitru, fluierând inclusiv la un turneu final al Campionatului Mondial, în 2006.

În ultimii ani ai vieții, Valentin Ivanov a fost afectat de boala Alzheimer și a murit pe 8 noiembrie 2011, cu puțin timp înainte de a împlini 77 de ani.

Sursa foto: sport-express.ru

Vali Silaghi

Articol scris de