Vara când la Timișoara veneau Magera, Parks și Goga

Foto: Politehnica Ştiinţa Timișoara în sezonul 2008/09 (sursa: druckeria.ro)

În vara anului 2008, Poli Timișoara (varianta Marian Iancu, numită pe atunci Politehnica Ştiinţa) a transferat mulţi jucători. Aproape numai străini. Să ne amintim…

Pedro Taborda. Portughez, 30 ani, portar, de la Naval (Portugalia). 1,90 m. Adus pentru a compensa iminenta plecare (la acea dată) a singurului polist prezent la Euro, Marius Popa.

Eder Bonfim. Brazilian, 27 ani, fundaş dreapta, de la Leiria (Portugalia). A evoluat şi la Benfica. Leiria retrogradase din elită la capătul sezonului precedent.

Sreten Sretenovic. Sârb, 26 ani, stoper, de la Zaglebie Lubin. Aparţinea însă de Benfica, unde a fost transferat anul precedent, dar n-a apucat să joace deloc. 1,92 m.

Jose Luis Garcia. Argentinian, 23 ani, mijlocaş central, de la Liberia (Costa Rica). A fost internaţional U20 al Argentinei!

Filipe da Costa. Portughez, 24 ani, mijlocaş stânga, de la Leeds. Da, de la Leeds, dar în sezonul anterior celebrul club englez a evoluat în liga a treia!

Lukas Magera. Ceh, 25 ani, atacant, de la Banik Ostrava. Ex-internaţional de tineret al Cehiei, 1,94 m.

Winston Parks. Costarican, 27 ani, atacant, de la Alajuelense (Costa Rica). Internaţional A, a jucat pentru Costa Rica la turneul final al CM din 2002, când a şi marcat un gol, contra Turciei! Printre cluburile la care a fost legitimat se numără Lokomotiv Moscova.

Dorin Goga. Român, 23 ani, atacant, de la “U” Cluj. Român!!! Singurul român adus în acea vară, până în acel moment! Acest mult-discutat Goga, unul dintre cei mai curtaţi jucători români ai acelei veri (de către Steaua, Rapid şi multe altele), a fost starul retrogradatei “U” şi se afla încă în centrul atenţiei în cazul “Valiza”. Pentru el, Poli a plătit nu mai puţin de 1,2 milioane euro, cea mai mare sumă achitată până atunci de club pentru un jucător!

Dintre ei, au ”pușcat” Magera, Parks și Goga, eventual și Taborda și Eder Bonfim. Erau vremuri în care fotbalul timișorean își permitea să aducă, în fiecare perioadă de transferuri, jucători de valoare. Ce departe sunt toate acum! Acum, când vântul ăsta rece, de iarnă est-europeană, ne va îngheța sângele în vine! Dar nu și speranțele. Că ACS Poli și ASU Poltehnica se vor salva, că Ripensia va promova…

Articol scris pentru revista ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de