Viața necunoscută a sportivilor: Evert van Linge, fotbalistul-arhitect

Născut pe 19 noiembrie 1895, la Veendam, în Olanda, Evert van Linge a rămas orfan de tată la vârsta de 2 ani, iar mama sa a murit când viitorul fotbalist avea doar 15 ani.

A început fotbalul în localitatea natală, la SC Veendam, iar din 1915 a jucat la Be Quick 1887, club din Groningen, oraș în care a început să învețe arhitectura. Și-a continuat studiile la Amsterdam, unde a fost și angajat la o firmă de arhitectură, însă în 1920 s-a întors la Groningen, unde și-a înființat propria firmă. Unul dintre primele sale proiecte a fost noul stadion al echipei pentru care juca, acesta fiind construit în 1921.

Evert van Linge (al treilea de pe rândul de sus, de la stânga la dreapta, în fotografie) a fost campion al Olandei cu Be Quick, în 1920, iar între 1919 și 1926 a strâns 13 selecții pentru echipa națională, marcând 3 goluri, fiind primul jucător de la Groningen convocat, în istoria echipei. A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice în 1920 (medalie de bronz) și 1924 (semifinală). În 1924, la Paris, Olanda a trecut, în runda a doua a turneului, de România, cu 6-0.

A agățat ghetele-n cui în 1926 și a lucrat ca arhitect până la moartea sa, în 1964, la vârsta de 69 de ani. Firma de arhitectură a fost dusă mai departe de fiul său și de foștii săi parteneri.

stadion esserberg

Echipa Be Quick 1887, care a câștigat primul și singurul titlu național din istoria clubului cu Evert van Linge pe teren, există și acum și joacă în eșalonul al patrulea al fotbalului olandez. Stadionul Esserberg, proiectat de van Linge, este folosit și astăzi de echipă (cu câteva îmbunătățiri de-a lungul anilor, pentru a se alinia standardelor moderne), iar în 2014 a fost declarat „monument de interes local” de către autoritățile din Groningen.

Stadion_EsserbergSursa foto: wikipedia.org

Vali Silaghi

Articol scris de