”Gazeta Sporturilor”, clădită pe o mare minciună. N-a fost înființată în 1924, ci în 1945, de către bolșevici!

”Gazeta Sporturilor” se dă cel mai corect ziar din România. Dar minte cu nerușinare susținând că există din 1924! Vă vom demonstra de ce.

”Gazeta Sporturilor” a văzut pentru prima dată lumina tiparului duminică, 14 septembrie 1924, la Bucureşti. Pe site-ul ziarului scria, la 14 septembrie 2011, că ”În ’24, Gazeta era prima publicaţie de sport care circula în spaţiul românesc şi a treia din Europa ca tradiţie, după La Gazzetta dello Sport (Italia) şi Nemzeti Sport (Ungaria)”.

Fals. Nu era prima nici din România, și a treia din Europa.

Primul ziar sportiv din România, ziar intitulat chiar “Sportul” (cum se va numi ”Gazeta Sporturilor” în perioada comunistă), a apărut tocmai în 1880, tot la Bucureşti. În data de 1 februarie, publicația fiind înființată de doi susținători ai curselor de cai, Al. Galeșescu și C. Blaremberg. Aflăm acest lucru, de exemplu, din cartea scrisă de Gheorghe Parusi, ”Cronologia Bucureştilor (20 septembrie 1459 – 31 decembrie 1989). Zilele, faptele, oamenii Capitalei de-a lungul a 530 de ani”, carte apărută la Editura Compania din Bucureşti, în 2007. Cu acest nume, ”Sportul”, vor exista mai multe publicații distincte.

Au mai fost, de exemplu, tot în Capitală, ”Sportul” (1906), ”Sportul Modern” (1908), ”Sportul” (1922), ”Sportul” (1924). Ultima chiar exista la momentul apariției ”Gazetei Sporturilor”.

Ziarul Sportul 1908Iar o minciună și mai mare este tradiția actualei ”Gazete”. În 1947, ”Gazeta Sporturilor” se desființează. Singurul cotidian sportiv din România rămâne ”Sportul popular”, care fusese înființat la 19 martie 1945. În 1967, ”Sportul popular” își schimbă denumirea în ”Sportul”. Iar în decembrie 1989, imediat după Revoluție, ”Sportul” adoptă numele de ”Gazeta Sporturilor”.

Un nume cu care nu avusese niciodată, în istoria sa de 44 de ani de până atunci (1945-1989), nicio legătură! Numele unui ziar care, mai mult, fusese desființat în 1947, pentru ca ”Sportul popular”, publicația comunistă apărută în urmă cu doi ani, să rămână singură pe piață.

”Gazeta Sporturilor” de azi nu poate fi nici măcar – ca să mă exprim în termeni de ”palmares” fotbalistic – continuatoarea ”Sportului popular”/”Sportului”. Doar forțând nota, putem admite că, atunci, în ’47, ”Sportul popular” a ”absorbit” ”Gazeta” interbelică, dar asta e complet deplasat.

Deci, voi, corecții de la ”Gazeta Sporturilor” de azi, hai, spuneți adevărul!

P.S. Și, cu asta, închei, cel puțin pentru moment, articolele critice la adresa ”Gazetei”. Le urez succes, să-și crească tirajul și să redevină o adevărată gazetă de sport. Nu de cancan-uri, de tâmpenii mondene și de turnătorii împotriva interesului naționalei României!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de