In memoriam. Părintele Ioan Jurca, ”Yogi” Ioniță, Ionuț Groza de la TVR

Foto: Părintele Ioan Jurca în curtea bisericii din Sânandrei

Săptămâna trecută am condus pe ultimul drum doi oameni dragi, din Sânandreiul meu natal.

Sâmbătă, 22 octombrie, s-a stins din viață preotul ortodox Ioan Jurca. Născut la 3 august 1953, la Cadăr, sat timișean aflat la granița cu județul Caraș-Severin, a fost preot paroh în două localități rurale din județul natal. La Igriș, între 1978-1994, și la Sânandrei, între 1994-2016. Marți, 25 octombrie, cu o zi înaintea hramului bisericii din Sânandrei, sute de oameni și zeci de preoți, în frunte cu P.S. Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, l-au condus pe ultimul drum, fiind înmormântat în cimitirul din Sânandrei. Părintele Ioan a fost un exemplu atât în plan duhovnicesc, cât și gospodăresc. A știut să-i unească pe sânandreieni în cea mai dificilă perioadă, din punct de vedere social, din istoria comunei. Perioada ultimelor două decenii, când localitatea a devenit un amalgam de oameni proveniți din toate zonele țării. A dat o altă înfățișare bisericii ortodoxe din Sânandrei, preocupându-se permanent de renovări și îmbunătățiri aduse lăcașului de cult. A ctitorit, în curtea bisericii, monumentul eroilor sânandreieni. L-am avut duhovnic. Odihniți-vă în pace, părinte.

Miercuri, 26 octombrie, seara, un accident stupid produs chiar de ruga Sânandreiului (la care a cântat celebra sârboaică Neda Ukraden) l-a trecut pe Marian Ioniță dincolo de recea vale-a morții. Avea 46 de ani. Am copilărit împreună, pe ulițele satului și la terenul de fotbal din curtea școlii, alături de fratele său Radu, alături de Dan Sârbu, Marian și Alin Truică, Cristi și Sorin Lasc, Petre și Măriuș Jumugă, Marian Bucur, Liviu și Ovidiu Gherman, Mitică Minea, Liviu ”Pitpalac” Ardelean, Costică Pașcalău, Sorin Wanderer, ”Jimmy” Bogdan, Dan Truică, Marian Spuză, Gabi Chifor, Radu Potra. Alături de regretatul Șipoș, nu-mi amintesc prenumele lui, cel mai talentat fotbalist sânandreian al generației 1969-1970, ajuns în anii ’90 în Campionatul Județean (Liga a IV-a de azi), pe la Calor, stins din viață de tânăr. Lui Marian Ioniță îi spuneam Ioghi. Nu știam de ce, în primăvara acestui an aveam să aflu. De la Yogi, ursul din desene animate. Yogi al nostru, sânandreianul, era un om rotofei și bonom. Lucra din greu, de ani de zile căra navetele de Coca-Cola la firme. Se trezea, zi de zi, pe la 5 dimineața, pentru a merge la serviciu. Odihnește-te în pace, Ioghi.

scoala-sanandrei-promotia-1984Foto: Clasa școlii din Sânandrei din care a făcut parte Ioghi Ioniță (al treilea din dreapta, jos), fotografie de-acum vreo 32 de ani

Luni seară a trecut în lumea celor drepți, la doar 41 de ani și după o luptă grea cu o boală necruțătoare, și Ionuț Groza. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost jurnalist la Radio Timișoara, dar s-a consacrat ca prezentator de știri și realizator de emisiuni la TVR Timișoara. A fost, cum spunea părintele Bojan Aleksandrovic, ”Omul care a făcut primul reportaj cu Biserica Ortodoxă Română din Malainița – Timoc”. ”Ştirile sunt porţia noastră zilnică de realitate imediată, cu toate aromele pe care le împrăştie în jur… dulci, amare ori derutante. Este, de multe ori, o provocare să le decantez cu sinceritate, dar şi o onoare să vi le prezint nealterate”, a fost crezul lui Ionuţ. A fost un mare profesionist de televiziune, dar, înainte de toate, a fost un om cu totul deosebit. Odihnește-te în pace, Ionuț.

ionut-grozaFoto: Ionuț Groza în studioul TVR Timișoara

Octavian Stăncioiu

Articol scris de