Cum a câștigat Ripensia primul titlu de campioană a României

Recunoscută deja ca o mare forță în urma partidelor jucate de la înființare și până la acceptarea în competițiile oficiale, prima echipă profesionistă din România a debutat în campionatul național, în sezonul 1932/33, cu o… înfrângere, 2-3 cu CFR București. Bănățenii aveau să mai piardă, însă doar o singură dată, cu Gloria CFR Arad, și aveau să câștige Grupa 1 a Diviziei A. Campioana României a fost stabilit după o finală în care Ripensia a jucat, în dublă manșă, cu Universitatea Cluj, câștigătoarea Grupei 2.

Meciul de la Timișoara, care a avut loc pe 9 iulie 1933, a fost un spectacol total. Ripensia, care a jucat în formula Zombory – Bürger, Hoksary – Deheleanu, Kotormany, Lakatos – Bindea, Schwartz, Ciolac, Raffinsky, Dobay, s-a văzut condusă încă din minutul 5, când Ștefănescu a marcat din pasa lui Grațian Sepi (Sepi II, fost și viitor jucător al Ripensiei). Timișorenii au replica imediat, Ciolac înscriind în minutul 16, iar Bindea a adus gazdele în avantaj în minutul 24. Clujenii nu se pierd cu firea, iar Sepi II egalează și Universitatea începe să domine jocul, însă o pasă lungă a lui Ciolac îl găsește bine pe Dobay, care înscrie pentru 3-2, scorul pauzei.

În mitanul secund, Dobay marchează din nou, rapid, în minutul 50, după care meciul este oprit pentru un sfert de oră din cauza unei vijelii. După reluare, fiecare echipă mai marchează câte o dată, ardelenii prin Ploeșteanu, în minutul 77, iar timișorenii tot prin Dobay, în minutul 88. Deși au recunoscut superioritatea Ripensiei, după meci clujenii s-au plâns de arbitrajul lui Costel Rădulescu, acuzându-l că a favorizat echipa gazdă.

Victoria cu 5-3 nu era deloc liniștitoare pentru Ripensia, iar returul disputat o săptămână mai târziu a fost un cu totul altfel de meci. În fața unui public ostil – clujenii neavând la suflet Ripensia, care le „suflase” unul dintre cei mai buni jucători, Bindea – timișorenii au abordat o tactică atipică pentru ei, cu accent pe apărare. Cu Bürger, Raffinsky, Schwartz și Deheleanu în formă, Ripensia a blocat complet atacurile adversarului, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 0-0. Ripensia devenea astfel pentru prima oară campioană a României, aducând din nou titlul la Timișoara, după șase ani de la ultima reușită a Chinezului.

Suesa foto: prosport.ro

Vali Silaghi

Articol scris de