Cum s-a reînființat Ripensia

Foto: Secvenţă din meciul cu FC Bazoş, din 25 iulie 2012; Ripensia, în tricouri deschise; cu fața, actualul căpitan al echipei, Ad. Popa

Încă din 2002, din iniţiativa lui Radu Ienovan, a fost obţinută protecţia numelui ”Ripensia” la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru domeniul Activităţi Sportive.

Însă reînfiinţarea se va produce abia peste un deceniu. La 12 iulie 2012, Asociaţia Sportivă Fotbal Club Ripensia Timişoara redobândea personalitate juridică prin Hotărârea definitivă şi irevocabilă a Judecătoriei Timişoara.

Luni, 16 iulie 2012, a avut loc primul antrenament. Luni, 23 iulie 2012, de la ora 15, s-a desfăşurat prima conferinţă de presă, la Hotel Casa de la Rosa din Timişoara (acolo unde s-a stabilit și sediul clubului). A urmat, la 25 iulie 2012, primul meci după reînfiinţare, 1-1 cu FC Bazoş (D5), acasă. Ca teren propriu a fost ales Electrica, aflat chiar în imediata vecinătate a fostului stadion UMT, locul unde ”Ripi” evolua acasă în anii ’30, pe atunci arena respectivă numindu-se chiar Electrica!

La 64 de ani de la desfiinţarea abuzivă, la ordin bolşevic, din 1948, Ripensia a preferat să o ia de la capăt. S-a înscris în ultimul eşalon, al 6-lea, neapelând la atât de des folosita – în fotbalul românesc postdecembrist – stratagemă a fuziunilor/absorbţiilor, adică a cumpărărilor de locuri în diviziile superioare. Obiectivul a fost, de la început, anul şi promovarea.

În Campionatul Municipal Timișoara, ediția 2012/13, Ripensia a câştigat seria detaşat (la 16 puncte distanţă de locul secund), cu 21 victorii în 22 etape (nicio înfrângere) şi cu nu mai puţin de 143 goluri marcate (medie 6,5/meci)!!! Incluzând scoruri de 15-0, 14-0, 12-0, 11-0, 10-0!!! Singurul egal, un 1-1 la Giarmata II, în etapa a 8-a. Echipa a promovat, astfel, în Campionatul Judeţean Timiș. Un prim obiectiv îndeplinit.

În vara anului următor, 2013, ”Ripi” a întâlnit, în premieră de la reînfiinţare, o echipă din prima ligă (concitadina ACS Poli, tocmai promovată din Liga a II-a) şi s-a înfiinţat şi echipa secundă a clubului, Ripensia Primavera.

Al doilea sezon de după reînființare a adus prima înfrângere într-un meci oficial după redebut: 0-1 cu AS Comloşu Mare, în deplasare (în faţa echipei localităţii natale a foştilor jucători ripensişti Ciolac, Chiroiu II şi Rodeanu).

A urmat toamna de vis din Cupa României și promovarea în Liga a IV-a, iar acum echipa se află în lupta pentru accesul în sistemul divizionar național.

Ripensia a punctat considerabil și la nivel organizatoric şi al imaginii. Se organizează deplasări pentru fani, la meciurile de “afară” ale echipei. S-a lansat un fan shop online la nivel de Liga I.

Iar din 23 septembrie 2013, clubul are o siglă nouă, cu patru steluţe (semnificând cele patru titluri naţionale) plasate deasupra siglei de până atunci. S-a jucat cu această siglă pe tricouri, în premieră, a doua zi, la celebrul meci de Cupa României cu ”U” Cluj.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de