Deva, reședință de județ, dar ruda fotbalistică săracă a Hunedoarei și Petroșaniului

Foto: Statuia ecvestră a lui Decebal, din Deva

Deva, orașul a cărei reprezentantă Ripensia o va întâlni mâine, este reședința județului Hunedoara, județ vecin Timișului. Renumit pentru cele două statui (una pedestră, în parc, și una ecvestră, în Piața Victoriei) ale marelui rege al Daciei, Decebal, și pentru Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva își trage numele, se pare, de la cuvântul dac ”dava”, care însemna ”cetate”. Și, pe teritoriul localității, chiar se află o cetate celebră, Cetatea Deva, datând din Evul Mediu.

Deva este centrul gimnasticii feminine românești, care a dominat până de curând lumea, aici începându-și ascensiunea legendara Nadia Comăneci. Unul dintre reperele ultimilor ani este Complexul Aqualand, complex acvatic situat lângă sala de gimnastică și stadionul Cetate, toate situate chiar la poalele Cetății.

Deși reședință de județ, Deva nu a avut vreodată echipă în primul eșalon de fotbal! Asta în timp ce alte localități din județ, Petroșani și Hunedoara, au avut, participând chiar în cupele europene, iar prima cucerind Cupa României în 1974 (într-o finală cu Politehnica Timișoara, 4-2). Iar, înainte de ultima organizare administrativ-teritorială a țării, cea din 1968, de pe teritoriul actual al județului Hunedoara au fost alte trei localități cu echipe în prima divizie de fotbal a României: Brad, Lupeni, Petrila (prin mutarea temporară acolo a Jiului Petroșani).

Echipa-fanion a Devei, Mureșul, s-a înfiinţat în 1921. Printre denumirile avute de-a lungul anilor au fost Corvinul (nume făcut celebru de echipa Hunedoarei), Minerul, Vega. Mureșul s-a desființat în 2012, locul ei fiind luat de CNS Cetate (nu e continuatoarea Mureșului), singura echipă din județ în sistemul divizionar național în acest sezon!!

Cei mai importanți jucători care au evoluat la Mureșul au fost Văetuș (viitorul internațional de la Corvinul Hunedoara și Dinamo) și Ciupitu (ulterior rezervă a ”Craiovei Maxima”), ambii în anii ’70.

lupeni-ripensia-2016p-bucuria-promovariiFoto: Ripensia și bucuria promovării, la Lupeni

Eliminând o formație din acest județ, pe Hercules Lupeni, Ripensia a promovat în vara trecută în Liga a III-a.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de