Liga 2 / ”Nebunie” în ultimele două etape din sezonul regulat!

de Levente Balint

Noul sistem din Liga 2, cu play-off și play-out, este destul de controversat prin metoda de aplicare oficializată în vară. Faptul că unele echipe au mai multe meciuri de jucat acasă decât în deplasare, situația partidelor pierdute la ”masa verde” din cauza protocolului legat de pandemiei, retragerile premature din campionat, toate aceste lucruri au generat situații delicate. Dar, cert este un lucru: ultimele două etape din sezonul regulat vor fi cu adevărat de foc, mai ales în zona play-off. Acolo, nu mai puțin de 11 formații sunt implicate în cursa de calificare pentru Top6! Practic, la ora actuală, inclusiv liderul poate rata accesul în play-off!

Tribut plătit tinereții

Până să ajungem în zona promovării, să facem o scurtă referire la Ripensia noastră. Din păcate, sâmbătă a venit primul eșec după patru jocuri în care am dat numai de formații candidate la Top6. Eșecul cu 0-2 a venit în fața unei alte trupe care vrea promovarea, Viitorul Târgu Jiu. Din nefericire, lipsa de experiență a fost decisivă în cazul nostru. Ripensia este una dintre cele mai tinere formații din Liga 2, iar oscilațiile de formă și rezultate sunt inerente.

Dincolo de situația actuală (suntem pe locul 17), să ne reamintim că totuși suntem una dintre formațiile cele mai defavorizate de sistemul de care am vorbit. Avem mai multe dispute în deplasare, am fost văduviți de disputarea unui meci, ACASĂ, cu Mioveni (0-3, la ”masa verde), iar cele trei puncte obținute cu Turris (4-2) au fost șterse.

Dar, este important ca acum să scoatem15martieClasament maximum din cele două jocuri rămase: în deplasare, la CSM Slatina, respectiv acasă, cu Fotbal Comuna Recea, în perspectiva duelurilor cruciale din play-out. Însă, timpul trece și nu prea mai beneficiem de vreo marjă de eroare!

Într-un singur meci, totul sau nimic pentru alb-violeți!

Marea surpriză a etapei a fost egalul obținut de ASU Politehnica la Pandurii Târgu Jiu (1-1).  Nu vreau să la caut alibiuri poliștilor, dar, deși gorjenii sunt ”lanternă roșie”, rezultatul nu este unul neapărat rușinos. Pandurii au pierdut foarte greu în acest sezon acasă cu U Craiova (1948), iar în derby-ul local cu Viitorul (3-4) au cedat după un penalty primit în minutul 90+4. Totodată, gorjenii au scos un egal la Csikszereda (1-1), una din formațiile tari ale Ligii 2.

Pentru ASU Poli lucrurile sunt simple: față de alte trupe, depinde doar de ea însăși, în condițiile în care mai are un singur duel de jucat, în deplasare la Concordia Chiajna. O victorie în Ilfov i-ar asigura accesul în play-off. În schimb, un eșec sau chiar și un egal i-ar lăsa pe alb-violeți la cheremul celorlalte rezultate…

Rapid, marea decepție

Dacă anul trecut, giuleștenii au ratat promovarea pe final, de data aceasta Rapidul are ”șansa” de a rata chiar play-off-ul. Speranțele rapidiștilor nu sunt însă năruite de tot. Practic, alb-vișiniii se mai pot califica în Top6 dacă înving în ambele dueluri rămase (foarte grele!) cu Călărași (acasă) și Metaloglobus (deplasare), ambele trupe fiind cu șanse reale de calificare în Top6.  Dar, și asta depinde de celelalte rezultate care se vor bifa în aceste două etape rămase.

Pe final, o remarcă. Din toate echipele văzute în acest sezon, Viitorul Târgu Jiu m-a impresionat cel mai mult. O echipă foarte tehnică, ofensivă și extrem de bine organizată. O surpriză plăcută, însă în același timp este o confirmare a valorii lui Flavius Stoican, unul dintre antrenorii care au ridicat nivelul Ligii 2 în acest sezon.

Articol scris de