Mako, locul primului meci internațional de după reînființare

Foto: Fotomontaj din Mako (sursa: Wikipedia)

Să vedem unde și împotriva cui a jucat Ripensia, anul trecut, cu FC Mako, prima partidă internațională de după reînființare…

Despre Mako

Mako (conform ortografiei corecte, Makó), oraș al Ungariei cu 23.378 de locuitori, din județul Csongrad, face parte din Crișana maghiară, pe la marginea sa trecând râul Mureș (Maros), cel care desparte Banatul de Crișana. Se află la doar 10 km cu granița cu România (93,5 km de Timișoara).

În perioada austro-ungară, Mako a fost capitala comitatului Csanad (Cenad). Numele românesc, alternativ, al localității este Macău. În secolele trecute, Mako a fost un important centru al comunității evreiești din Ungaria.

Mako este un reper turistic al țării vecine, în principal datorită băilor termale (Hagymatikum, noul complex inaugurat în 2012). De asemenea, în zonă este un uriaș zăcământ de gaz metan.

La Mako s-a născut, în 1847, Joseph Pulitzer, cel care, emigrând în SUA, va ajunge cunoscut pentru Premiul Pulitzer, acordat anual, din 1917, pentru jurnalism american.

Despre FC Mako

Sigla FC MakoFC Mako (denumirea oficială este Makói Futball Club) a fost înființat acum mai bine de un secol, în 1912, pe vremea Austro-Ungariei, sub numele de SE Mako. În 1942 a participat în premieră în eșalonul al doilea. Recent, între 2004-2011, a evoluat o perioadă mai lungă în divizia secundă, ocupând chiar locul 3 în 2009, în seria câștigată de cel mai celebru club din istoria fotbalului maghiar, Ferencvaros! În sezonul 2012/13 a fost în D3, iar în 2013/14, ca și acum, în eșalonul al 4-lea.

Din Mako este originar Gabor Gyömber, actualul mijlocaș al lui Ferencvaros, fost și la naționala Ungariei. El este născut în 1988, la Mako, unde a început și fotbalul, la FC. A fost și internațional de juniori și tineret al Ungariei. Pentru naționala maghiară de seniori a debutat în toamna 2013, la 5-1 cu Estonia, în grupa României din preliminariile CM; aceasta e, până acum, singura sa selecție.

FC Mako are un centru juvenil la care activează nu mai puțin de 250 de copii și juniori, adică cca 1% din populația orașului!

De la FC Mako a venit la Ripensia, în vara 2013, portarul Ciui (titular în 2-2-ul din 21 februarie 2014). La echipa maghiară a evoluat și ex-ripensistul Michi.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de