Meci fără istoric, dar un meci istoric. Umbra lui Radu Gyr în Peluza Sud

Foto: Coregrafie Druckeria la Ripensia – ASU Poli 2-6

A fost, ieri, cel mai important meci la nivelul eșalonului al 4-lea al fotbalului românesc de după Revoluție. Meciul a fost, scriam ieri, pe fugă, la puțin timp după final, fără istoric. A fost însă un meci istoric.

Vreme de primăvară însorită, o arenă uriașă, cu câteva mii de oameni în tribună, lucru ce, din păcate, se întâmplă tot mai rar și la Liga I. Peluza Sud populată ca pe vremuri, cu ultrașii din Duckeria desfășurând o coregrafie absolut fantastică, incluzând petarde și efecte pirotehnice amintindu-ne de incredibilele show-uri viola de la mijlocul anilor ’90, când, încă, nu ajunsese la noi corectitudinea politică, iar la fotbal puteai să te manifești ca la fotbal, și nu doar ca la teatru. Plus un banner al Druckeriei, sau cum s-o fi numind, unic, poate, în fotbalul mondial, reprezentând ”11”-le polist. Dincolo, galeria ripensistă, plasată sub ”oficială”, a fost, desigur, net inferioară. Ba chiar, deseori, nici echipa și rezultatul neajutând-o, n-a existat.

Pe teren, legea au făcut-o cei care ieri au fost în rol de oaspeți. Alb-violeții, în 4-4-2, au zburdat, ducând, relativ rapid, scorul la 2-0. Roș-galbenii, în 4-2-3-1, au ratat șansa de a reveni în joc (cum se spune în limbajul de lemn al comentatorilor sportivi), la penalty-ul irosit cu prea mare ușurință de golgeterul Briciu. Undeva după minutul 70, jocul s-a rupt. 0-3, 1-3, 1-5, 2-5, 2-6. Cinci goluri marcate în ultimele 10 minute, cu Tulcan încheind apoteotic tabela.

Diferența au făcut-o, poate, oamenii cu experiență ai Politehnicii, Leo Naidin și Tavi Drăghici (trei goluri în total), sclipitori față de prestațiile palide ale omologilor ripensiști. Gazdele au părut copleșite de importanța jocului, suferind enorm la fazele fixe (două goluri la cornere și unul din lovitură liberă) ajungând acum la trei meciuri oficiale și nicio victorie cu ASU Poli.

A fost, ieri, o după-masă superbă. Fotbal de calitate, atmosferă excepțională, fair-play.

”Noi, cei pierduți, re-ntorși din zări, Cu vechiul nostru duh fecund, Ne-napoiem și-n disperări, Și-n răni ce-n piepturi se ascund”. Banner polist. Citat din Radu Gyr, mare și prigonit poet român interbelic.

Bravo Poli, capul sus Ripensia!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de