Meciul cu scandal dintre Ripensia și Ferencvaros, în urma căruia un jucător a stat aproape două săptămâni în spital

Acum 77 de ani, în iulie 1938, după una dintre cele mai mari performanțe din istoria clubului, eliminarea lui Milan din Cupa Europei Centrale, Ripensia Timișoara a dat piept cu una dintre cele mai puternice echipe ale vremii, Ferencvaros, deținătoarea trofeului și campioana Ungariei.

Meciul tur s-a disputat la București, în fața a 20.000 de spectatori, și a fost un adevărat spectacol. Ripensia a deschis scorul prin Bindea, în minutul 9, însă maghiarii au întors rapid rezultatul printr-o dublă a lui Toldi în minutele 12 și 15. Sarosi a mărit avantajul oaspeților, însă pe final de repriză Bindea a mai înscris de două ori, scorul pauzei fiind 3-3. La 10 minute după reluare, același Toldi a readus Ferencvaros în avantaj, însă același Bindea a egalat scorul la 4. Ferencvaros a obținut victoria în minutul 87, când Tancos (fostul chinezist Tänzer, viitor ripensist) a marcat pentru 4-5.

ziar ripensia ferencvaros casajarda_comReturul s-a disputat pe 17 iulie 1938, la Budapesta, în fața a 25.000 de spectatori ”foarte întărâtați împotriva echipei timișorene”, conform relatării din cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”. Meciul s-a încheiat cu scorul de 4-1 pentru Ferencvaros. Reușitele gazdelor au fost semnate de Sarosi (3) și Toldi, în timp ce golul de onoare al bănățenilor a fost înscris de Dobay, în minutul 89.

„Ostilitatea asistenței s-a revărsat în special asupra lui Silviu Bindea, eroul confruntării precedente. Acesta a schimbat locul în teren cu Beke, pentru a se îndepărta de tribunele furioase, dar nu a putut da randamentul normal. De altfel, după partidă, Bindea a fost victima unei agresiuni în tunelul care ducea spre cabine, fiind lovit violent în cap de Koranyi și Hada. S-a declanșat un scandal uriaș. Federația ungară și-a cerut telegrafic scuze celei române, Bindea a primit despăgubiri materiale și a trebuit să fie internat într-un spital din Budapesta, unde a stat mai mult de 10 zile pentru tratament. Clubul gazdă s-a ales cu o sancțiune fără consecințe practice”, a scris Cristofor Cristi Alexiu în ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”.

Vali Silaghi

Articol scris de