Ripensia-C.A.O, un meci special!

Vineri, 12 februarie, de la ora 12:00, în Baza 2 a UPT, va avea loc un meci special. Se vor întâlni două foste campioane ale României. Una dintre ele a dominat fotbalul românesc din perioada interbelică, fiind cea mai bună din țară de patru ori, iar cealaltă a reușit inedita performanță de a fi campioană atât în țara noastră, cât și în Ungaria!

Ripensia și C.A. Oradea au fost rivale între cele două războaie, ambele cluburi renăscând în ultimul deceniu. Gruparea bihoreană, înființată în 1910, s-a reconstituit în 2017, grație implicării suporterilor, alături de autorități.

Actualmente, Clubul Atletic Oradea este pe locul 3 în Liga 3-a,cu 17 puncte, la șapte puncte distanță de liderul CSM Zalău.

Palmaresul clubului ”alb-verde” este unul impresionant. Orădenii au fost campioni ai Ungariei în 1944, iar în 1949 au câștigat titlul în România, sub numele de I.C. Oradea. În 1956, sub denumirea Progresul, clubul din orașul de pe Crișul Repede a cucerit și Cupa României. Din păcate, asemeni Ripensiei, și C.A.O. a fost ștearsă de regimul comunist, rezistând până în 1963.

Printre cei mai importanți jucători din istoria clubului să-i amintim pe Iuliu Bodola, Iuliu Baratky, Mircea David, Iosif Petschovschi, Gheorghe Vaczi, Nicolae Simatoc, Gyula Lorant sau Francisc Ronay.

Să sperăm că va fi (re)începutul unei prietenii frumoase și că ne vom revedea cât de curând, dacă se poate în prima divizie!

Foto: C.A. Oradea, campioană a Ungariei în 1944 (caoradea.ro)

Articol scris de