Șunca uitată în gară, ”șnapsurile” băute pe ascuns, norocul lui Raffinsky la cazinou

de Levente Balint

În ziua de astăzi, un turneu de jocuri în străinătate este organizat până la ultimul detaliu. Fie că se merge cu avionul sau autocarul, jucătorilor și celor din delegație li se asigură toate facilitățile, de la cazare la masă. De asemenea, regulile din cadrul lotului sunt foarte stricte, mai ales că ritmul competițional este extrem de intens în ziua de azi.

Au fost însă timpuri în care un turneu, chiar și demonstrativ, în străinătate, reprezenta un prilej de întâmplări nemaipomenite. Așa s-a întâmplat și în călătoria Ripensiei în Franța, între decembrie 1932 și 1933. La întoarcerea roș-galbenilor, un ziar local de limbă maghiară, ”Sport es kritika”, a publicat un mini-jurnal al acestui turneu. Câteva momente haioase au făcut deliciul presei, iar noi punctăm câteva din cele mai amuzante întâmplări.

– Primul ”pocinog” s-a petrecut chiar la plecare. Delegația Ripensiei a cheltuit 4.000 de lei (echivalentul salariului unui profesor în acea perioadă) pentru mâncarea necesară pentru drum: șunca sau costița erau la loc de cinste. Marea problemă e că la ceva timp după plecarea trenului, ripensiștii și-au dat seama că au uitat mâncarea în gară! Cum s-au descurcat cu hrana bănățenii, nu a mai amintit presa :)

Kardos Pavel era un ”fac-totum” la echipă. Om bun la toate! Fost atlet, acesta era și preparator fizic și organizator. Kardos era centrul glumelor echipei și un tip care mereu cădea la mijloc în diferite situații hazlii. De pildă, în turneul de care vorbim în acest text, Kardos, care nu știa deloc franceză, a fost trimis la farmacie să-i cumpere pudră lui Beke. Atât de bine a explicat Kardos de ce are nevoie, încât farmacistul i-a dat apă de colonie! Totuși, pe de altă parte, Kardos a reușit să facă rost de timbre de acolo, după ce și-a arătat limba!

– În perioada romantică a fotbalului, profesionismul nu era la cel mai înalt nivel. Dar, totuși, cei din zona tehnică încercau să-i țină departe pe jucători de tentațiile bahice. Astfel, fiecărui jucător i se permitea să bea limitat. Totuși, un fotbalist a păcălit indicațiile și a băut la o cină patru ”șnapsuri”. Cum? Le-a trecut pe camera 32, acolo unde dormea… Kardos :)

– Se pare că norocul a fost la început de partea ripensiștilor în Franța. La Hyeres, Raffinsky a câștigat 90 de franci la ruletă. Dar, a apărut și ghinionul. Ajunși la Monte Carlo, timișorenii nu au fost lăsați să intre în cazinou. Ghidul lor de pe Coasta de Azur era și fotbalist, îi știa pe timișoreni de la Hyeres, și le-a dat ”interzis”, gândindu-se că poate bănățenii vor pleca mai bogați de la masa de joc!

– În drum spre casă, jucătorul Stockslager a coborât în gara din Milano să le cumpere apă colegilor. Între timp, trenul a fost mutat pe o altă linie, iar fotbalistul nu și-a mai găsit colegii. Speriat, neștiind italiană, l-a căutat pe șeful de gară. Acesta din urmă nu știa decât italiană, astfel că Stockslager i-a explicat în zadar ce vrea. În disperare de cauză, ca să-l dumirească pe responsabilul feroviar, Stockslager i-a arătat acestuia cum șutează cu piciorul în minge. Italianul a crezut că are de-a face cu un lunatic, dar în cele din urmă s-a nimerit în zonă un tip care știa maghiară, astfel că fotbalistul, rămas în gară fără palton și pălărie în luna ianuarie, a fost dus la trenul unde erau colegii săi.

În speranța că v-au plăcut aceste întâmplări, să ne amintim că în turneul din Franța, Ripensia a consemnat următoarele scoruri:

25 decembrie 1932: Hyeres FC – Ripensia 0-1
31 decembrie 1932: FC Toulon – Ripensia 1-12
1 ianuarie 1933: FC Hyeres – Ripensia 2-2
2 ianuarie 1933: CA Monaco – Ripensia 3-5

La întoarcere, timișorenii au poposit în Iugoslavia, unde au bifat un eșec și o victorie:
6 ianuarie 1933: Zs.A.K. Subotica – Ripensia 6-3
7 ianuarie 1933: Zs. M.T. E. Subotica – Ripensia 0-9

 

Articol scris de