Zombory, portarul-golgeter, campion cu Chinezul și Ripensia

William Zombory (Vilmos Zombori) s-a născut pe 11 ianuarie 1906, la Timișoara, și a jucat fotbal doar în orașul natal, la Chinezul, Sparta CFR, Ripensia, ILSA și Politehnica.

Portarul a câștigat primul titlu de campion al României cu Chinezul, fiind apoi părtaș la succesele Ripensiei. A fost selecționat și în echipa națională, făcând parte inclusiv din lotul care a participat la Campionatul Mondial din 1934.

Zombory (foto, cu mâna pe minge, alături de echipa României la CM 1934) a fost în perioada interbelică portarul cu cele mai multe goluri înscrise în primul eșalon românesc, 5, goalkeeper-ul fiind un specialist al loviturilor de pedeapsă. De altfel, acesta a înscris inclusiv în finala Cupei României din 1935, dintre CFR București și Ripensia, ducând socrul la 5-5 în finalul timpului regulamentar. Meciul avea să fie, însă, câștigat de echipa din capitală.

William Zombory, care, pe lângă fotbal, a fost ucenic, muncitor la Atelierele CFR din Timișoara, maistru, apoi tehnician principal la Uzinele Mecanice, a cochetat cu antrenoratul și arbitrajul după ce a agățat ghetele în cui și a murit pe 17 ianuarie 1993, la 87 de ani.

Vali Silaghi

Articol scris de