Amatorii din semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor

Foto: aucklandcityfc.com

Chiar dacă au pierdut în penultima fază a competiției în fața argentinienilor de la San Lorenzo, neozeelandezii de la Auckland City FC, un club ”în vârstă” de doar 10 ani, merită o mențiune specială. Semiprofesioniștii au ținut steagul sus și au fost învinși greu, în prelungiri, cu 1-2, de către o echipă mult mai experimentată.

Clubul are practic statut de amator, cei mai mulți dintre jucători având alte ocupații din care își câștigă pâinea sau apucându-se de fotbal relativ târziu. Portarul titular, Tamati Williams, a renunțat acum câțiva ani, pentru un timp, la fotbal, și a lucrat ca… fotomodel. Atacantul argentinian Emiliano Tade a studiat dreptul înainte de a emigra în Noua Zeelandă, unde s-a apucat de fotbal.

Faptul că trebuie să își ia ”liber” de la locul de muncă pentru a putea participa la competițiile ca presupun deplasări lungi a devenit deja o obișnuință pentru jucătorii Auckland City FC, ajungând chiar pretext de glumă. După ce s-au calificat în semifinalele Campionatului Mondial al Cluburilor, învingându-i cu 1-0 pe algerienii de la ES Setif, fundașul Mario Billen a primit un SMS care spunea ”Ai făcut un meci excelent. Ești concediat. Semnat: șeful”. Din fericire pentru el, era doar o glumă a coechipierilor.

Unul dintre cei mai titrați jucători ai echipei, dacă se poate spune așa, este portughezul Joao Moreira, care a jucat un meci în Segunda spaniolă, la Rayo Vallecano, în sezonul 2005 – 2006, și a evoluat pentru mai multe echipe în ligile inferioare portugheze. Desigur, în echipă se regăsesc mai mulți internaționali neozeelandezi (patru, mai exact), printre care și jucătorul cu cele mai multe selecții pentru această țară, Ivan Vicelich, care este și căpitanul echipei, și care a strâns 88 de partide în tricoul Noii Zeelande. Vicelich este și fotbalistul de la Auckland City cu cele mai multe partide în Europa, Acesta a acumulat experiență în Olanda, unde a jucat pentru Roda JC și RKC Waalwijk, între 2001 și 2008.

Antrenor este spaniolul Ramon Tribulietx, care a și jucat pentru Auckland la sfârșitul anilor ’90 și conduce echipa tehnică, cu unele întreruperi, de trei ani. Din lot fac parte jucători reprezentând nu mai puțin de 11 națiuni, cei mai mulți dintre ei ajungând în Noua Zeelandă din motive care nu aveau legătură cu fotbalul.

În scurta sa istorie, Auckland City FC a câștigat de cinci ori campionatul intern și de șase ori Liga Campionilor Oceaniei (record pentru această competiție) și obținând astfel dreptul de a participa, în șase rânduri, și la Campionatul Mondial al Cluburilor. În această competiție, cea mai bună performanță au reușit-o în acest an, când au ajuns până în semifinale, unde au fost învinși de San Lorenzo, după prelungiri. Sâmbătă, neozeelandezii vor disputa finala mică, împotriva mexicanilor de la Cruz Azul.

 

Vali Silaghi

Articol scris de