Blatter și Platini, lăsați să-și numere banii

Preşedintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter, şi şeful UEFA, Michel Platini, au fost suspendaţi pentru opt ani din toate activităţile fotbalistice de Comisia de Etică a forului mondial, a anunţat, astăzi, ”L’Equipe”.

Cei doi au fost acuzaţi de „conflict de interese” şi „plată neloială”, după ce Platini a primit 1,8 milioane de euro din partea lui Blatter în 2011, pentru o activitate de consilier încheiată în 2002, fără contract scris.

De asemenea, Platini a primit o amendă de 74.000 de euro, în timp ce Blatter va trebui să plătească 46.295 de euro. Joseph Blatter şi Michel Platini vor putea face apel la FIFA, iar apoi se vor putea adresa Tribunalului Sportiv de la Lausanne.

Nu e deplasat să presupunem că acest caz în care s-au ”învârtit” 1,8 milioane de euro ar putea fi doar unul din multe. Și, dacă după toate apelurile, sentința Comisiei de Etică rămâne neschimbată, pe cei doi vizați probabil îi va durea în cot. Primesc o amendă mică (pentru ei), în timp ce grosul banilor pare că nu este în atenția FIFA.

Pentru Sepp Blatter, în vârstă de 79 de ani, menținerea suspendării de 8 ani ar însemna o ”binemeritată” ieșire la pensie. Pentru Platini (60 de ani), însă, eventuala suspendare este doar un concediu forțat din lumea fotbalului, iar la primele alegeri după 2023, UEFA sau FIFA, își va prezenta probabil candidatura cu surle și trâmbițe.

Asemenea pedepse par a fi mai degrabă parte dintr-o bună campanie de marketing PENTRU corupție.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de