”Cholo” Simeone, antrenorul care a oprit hegemonia ”granzilor” din Spania

Diego Simeone este fără îndoială unul dintre cei mai în vogă antrenori ai momentului. În ultimii ani a câștigat cu Atletico Madrid, un club care a devenit întruchiparea sacrificiului și al muncii în echipă, trofee atât în Spania, cât și în Europa. De altfel, tehnicianul argetinian a fost inclus printre finaliștii trofeului FIFA pentru cel mai bun antrenor al anului, alături de Joachim Löw și Carlo Ancelotti. Simeone a acordat un interviu site-ului fifa.com, în care vorbește despre filosofia sa de joc la Atletico, posibilitatea de a antrena o echipă națională în viitor sau relația interesantă pe care o are cu fanii rivalilor de la Real Madrid.

FIFA.com: S-a scris mult despre ”Războinicii lui Cholo” (n.r. porecla lui Simeone). Crezi că prin sublinierea acestui aspect al jocului mass-media neglijează celelalte calități ale echipei?

Diego Simeone: Un lucru frumos în ceea ce privește fotbalul e că subiectivitatea: nu există cu adevărat ”corect” sau ”greșit” și, într-un fel, toată lumea are dreptate. Sunt nenumărate stiluri de joc dar, cum am mai spus, bazez modul în care jucăm pe calitățile jucătorilor pe care-i am la dispoziție, punând în valoarea individualități pentru binele echipei. În toate finalele pe care le-am jucat am folosit cei mai buni jucători, dar știm că nu ajunge doar talentul pentru a câștiga. Talentul trebuie să fie însoțit de efort, iar acesta este distribuit uniform atunci când funcționăm ca echipă.

Până nu demult, Atletico Madrid era văzută ca o veșnică Cenușăreasă. Cum crezi că este precepută echipa acum?

La scurt timp după ce am fost numit antrenor aici, am spus într-o conferință de presă că vreau ca Atletico să devină o echipă care să pună probleme oricui. E foarte greu să înfrunți doi giganți cum sunt Real Madrid și Barcelona. Dacă stai să te gândești, noi luptăm în competiția internă cu două echipe care au în fiecare an ca obiectiv câștigarea Ligii Campionilor. Am reușit să spargem acea hegemonie – așa cum am reușit și în 1996, când eram jucător – și am triumfat împotriva ”mușchilor” financiari și a jucătorilor extraordinari pe care îi transferă. Cu timpul, am devenit ceva mai mult decât o echipă care pune probleme, iar asta se datorează constanței, cel mai greu lucru de obținut în fotbal. Deja de mai bine de trei ani avem succes și mergem în continuare, luptăm la titlu și în acest an.

Cum crezi că te percep fanii lui Real Madrid?

Sunt sigur că părerile sunt împărțite. Pe de o parte sunt sigur că nu le plac, dar pe de alta, când merg pe stradă, mi se arată mult respect. Sunt mulți oameni care vin la mine și-mi spun că ei țin cu Real Madrid, dar vor să mă felicite, le place cum jucăm și cât de bine arătăm ca echipă. Cred că în ultimii ani Atletico a arătat ceva de care oamenii au nevoie în viața de zi cu zi: energie. Echipa a mai arătat și că, înfruntând greutățile și folosind mijloacele pe care le ai la dispoziție, poți fi competitiv, poți lupta și poți găsi soluții atunci când se părea că nu ai nicio șansă. Știm că în ziua de azi e greu să găsești un loc de muncă, să ai stabilitate, dar acești băieți – prin multă muncă și determinare – au reușit să arate oamenilor că ai o șansă să spui ”Gata, pot să fac asta. Nu e totul despre bani și despre folosirea banilor pentru a rezolva probleme”. Chiar dacă nu ai așa mulți bani, poți să faci lucruri interesante.

Ți-a fost oferit postul de antrenor al Argentinei după CM 2014?

Nu, dar știu că se va întâmpla într-o zi. Întotdeauna am spus că antrenorii sunt de trei tipuri, ”fiu”, ”tată” sau ”bunic”. Echipa națională consider că este pentru cineva de tip ”bunic”, cineva mai liniștit și calm, care poate vedea lucrurile în mod diferit. Eu încă simt nevoia să fiu în iarbă, antrenându-mă, să fiu alături de jucători non-stop. La o echipă națională nu poți să faci asta. Cu siguranță îmi doresc să antrenez naționala Argentinei într-o zi. Am petrecut aproape 14 ani în acea familie, a fost un privilegiu și o experiență importantă în viața mea. Sper că se va întâmpla în momentul perfect pentru ambele părți.

Și în plus, nici nu e un lucru rău să-l antrenezi pe Lionel Messi…

Mesi e un jucător care câștigă meciuri și care are nevoie de o echipă construită în jurul său pentru a fi mai eficient. Am fost aproape la CM 2014, și sper că Gerardo Martino, care îl cunoaște de la Barcelona, poate construi acea echipă care va scoate tot ce-i mai bun din Messi. Mai mult decât orice, sper că-și poate înguraja jucătorii să fie o echipă. E cel mai bun lucru pe care-l poate face pentru Messi.

O întrebare ipotetică: dacă ți s-ar oferi cel mai bun contract imaginabul și fonduri nelimitate, dar ai putea să antrenezi doar Real Madrid sau naționala Braziliei, pe care ai alege-o?

Ah, sunteți răi! (râde) Cred că va trebui să spun pas, și să renunț la toți banii ăia!

Foto: clubatleticodemadrid.com

Vali Silaghi

Articol scris de