Despre ”Balonul de Aur” și despre o scădere dramatică

Din 2008 încoace, ”Balonul de Aur” (redenumit, din 2010, ”Balonul de Aur FIFA”, prin ”absorbția” unei alte distincții, Jucătorul Mondial al Anului FIFA) este în posesia a doar doi jucători. Ultimele șapte ediții au fost câștigate doar de cei doi mari fotbaliști ai ultimilor ani, și totodată mari rivali, Messi (2009, 2010, 2011, 2012) și Cristiano Ronaldo (2008, 2013 și, aseară, la Zürich, 2014). Astfel, prin trofeul cucerit pentru anul ce tocmai s-a dus, 2014, portughezul se apropie la un trofeu de recordul argentinianului.

Nicicând în istorie nu s-a întâmplat ca doi jucători să domine de o asemenea manieră fotbalul mondial. Cei foarte tineri ar spune că e rodul geniului celor doi fotbaliști. Noi, cei care am văzut ceva mai mult fotbal, am citit mai multe cărți de istorie a fotbalului și am vizionat, de-a lungul timpului, o mulțime de meciuri și rezumate de pe timpuri, avem o cu totul altă părere: dominația lui Messi și C. Ronaldo se datorează doar scăderii dramatice a nivelului individual al jucătorilor din ziua de azi.

Mereu, în istorie, au existat, în același timp, cel puțin cinci-șase mega-jucători, cum sunt cei doi de-acum. Într-un articol viitor, vom exemplifica…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de