Familia fotbalului a pierdut un alt membru marcant: a murit Cesare Maldini

Unul dintre cei mai respectați oameni din fotbalul italian, Cesare Maldini, a trecut în neființă în această dimineață, la vârsta de 84 de ani.

Născut pe 5 februarie 1932 la Trieste, unde a și început fotbalul. În 1954 a ajuns la AC Milan, unde avea să rămână aproape întreaga carieră. În cei 12 ani petrecuți la echipa din Milano, fundașul a câștigat de 4 ori campionatul intern și o dată Cupa Campionilor, fiind și căpitanul echipei timp de mai mulți ani. A fost selectat doar de 14 ori în echipa națională, însă a rămas în istorie după participarea la CM 1962, unde Italia a fost eliminată în faza grupelor, dar Maldini a fost inclus în ”echipa turneului” pentru prestațiile sale.

După ce a agățat ghetele-n cui, Cesare Maldini a devenit antrenor secund la AC Milan în 1970, apoi ”principal” între 1972 și 1974, timp în care a câștigat Cupa Italiei, Cupa Cupelor, și a ratat de puțin ”Scudetto”, toate în același an, 1973. A mai antrenat Foggia, Ternana și Parma (pe care a dus-o din C1 în B), iar în 1980 a început colaborarea cu federația italiană, care avea să dureze aproape 20 de ani. A fost întâi ”secundul” lui Enzo Bearzot între 1980 și 1986, an în care a preluat naționala U21, pe care a antrenat-o 10 ani, câștigând de trei ori Campionatul European U21, ultima oară în 1996, când în echipa de tineret evoluau o serie de jucători care aveau să câștige Campionatul Mondial în 2006.

A ajuns la naționala de seniori în locul lui Arrigo Sacchi, în 1996, și a condus-o la Campionatul Mondial din 1998, unde Italia a fost eliminată greu de Franța, în sferturi de finală, în urma loviturilor de departajare. Cesare Maldini a condus și Paraguay-ul la CM 2002, unde a trecut de faza grupelor, dar a fost eliminat în optimi, cu dificultate, de Germania.

După CM 2002 a revenit la AC Milan ca și căutător de talente, iar mai târziu a fost comentator pentru diferite televiziuni. A murit pe 3 aprilie 2016.

Fiul său, Paolo Maldini, a dus mai departe tradiția și a devenit un jucător chiar mai important decât tatăl său pentru AC Milan. Paolo a jucat 24 de ani la echipa mare a clubului cu care a câștigat zeci de trofee, printre care 7 ”Scudetto” și 5 Cupa/Liga Campionilor, strângând și 126 de selecții în echipa națională a Italiei.

Sursa foto: skysports.com

Vali Silaghi

Articol scris de