Fatih Terim, ”împăratul” fotbalului turc

Născut pe 4 septembrie 1953, la Adana, Fatih Terim este poate cel mai cunoscut nume dat lumii de fotbalul din Turcia. Și-a început cariera de jucător la Adana Demirspor, însă s-a afirmat la Galatasary Istanbul, echipă pentru care a evoluat timp de 11 ani. Folosit cel mai mult pe postul de libero, Terim nu a reușit să câștige campionatul intern ca jucător, însă are în palmares 3 Cupe ale Turciei și o Supercupă. În plus, a evoluat de 51 de ori pentru echipa națională, marcând 2 goluri.

Lăudat de oamenii de fotbal pentru inteligența în joc, Fatih Terim a rămas, după ce a agățat ghetele-n cui, în staff-ul lui Jupp Derwall la Galatasaray, iar primul ”job” de antrenor principal a venit în 1987, la Ankaragücü, apoi Göztepe, fără rezultate notabile. A intrat în circuitul echipei naționale în 1990, ca secund al lui Sepp Piontek, antrenând în același timp selecționata U21.

În 1993 a fost numit antrenor principal al echipei naționale, pe care a calificat-o în premieră la un turneu final al Campionatului European, în 1996. Turcia nu a făcut niciun punct și nu a marcat niciun gol, însă calificarea în sine a fost văzută ca o mare performanță. A ajuns apoi la Galatasaray, unde a construit o echipă redutabilă, din care au făcut parte și Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu. cu el la timonă, Galata a câștigat de patru ori consecutiv campionatul intern și Cupa UEFA în anul 2000. A trecut apoi pe la Fiorentina, AC Milan și din nou Galatasaray, însă fără succesul de la sfârșitul anilor ’90.

Al doilea mandat la cârma naționalei i-a consolidat statutul de legendă a fotbalului turc. A ratat la baraj calificarea la CM 2006, însă a reușit să ducă Turcia până în semifinalele Campionatului European din 2008. Terim a rămas pe banca tehnică a ”Semilunei” până în toamna lui 2009, când, fără șanse de a se mai califica la CM 2010, a demisionat. A ajuns din nou la Galatasaray, până în 2013, când a revenit la echipa națională, pe care a calificat-o la Euro 2016, însă nu a trecut de faza grupelor. De-a lungul celor trei mandate la Galata, Fatih Terim a câștigat de 6 ori campionatul intern, de 2 ori Cupa Turciei, de 4 ori Supercupa Turciei și o dată Cupa UEFA. Actualul său contract la cârma Turciei este valabil până în vara lui 2018.

Sursa foto: skysports.com

Vali Silaghi

Articol scris de