Fotbal vs Ebola

Cupa Africii pe Națiuni din acest an, câștigată de Coasta de Fildeș, a fost înconjurată de controverse cu mult timp înainte de primul fluier al competiției.

Marocul ar fi trebuit să fie țara organizatoare, însă cu trei luni înainte de turneu, în octombrie 2014, Ministerul Sportului din țara nord-africană a cerut amânarea competiției cu câteva luni, poate chiar până în 2016, de teama epidemiei de Ebola, care ar fi putut ajunge în Maghreb odată cu suporterii echipelor participante. Confederația Africană de Fotbal nu a primit prea bine această idee, pentru că pierderile financiare ar fi fost imense, așa că a cerut Marocului să se răzgândească. Însă autoritățile de la Rabat n-au cedat, spunând că ”fiecare națiune trebuie să-și protejeze cetățenii așa cum crede de cuviință, sănătatea oamenilor este mai importantă decât banii”. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 10.000 de oameni și-au pierdut viața în recenta epidemie de Ebola de pe continentul negru.

Astfel, CAF a decis că turneul trebuie să aibă loc, fiind aleasă Guinea Ecuatorială, țară care până acum a avut o singură prezență la competiția finală, în 2012. Cum Marocul nu a participat la preliminarii, fiind calificați automat ca echipă gazdă, odată cu schimbarea țării organizatoare, aceștia au rămas pe dinafară, CAF considerând acest lucru ca o pedeapsă pentru faptul că au refuzat organizarea. Confederația Africană de fotbal nu s-a oprit aici, marocanii fiind anunțați că sunt suspendați pentru următoarele două ediții ale CAN, că trebuie să plătească o amendă de 1 milion de dolari și despăguburi de aproape 9 milioane.

Federația marocană a contestat aceste sancțiuni la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (foto), care și-a anunțat ieri decizia: Marocul poate participa la CAN 2017 și 2019, iar amenda de 1 milion de dolari a fost redusă la 50.000. TAS nu s-a pronunțat, însă, în privința despăguburilor, considerând că acea problemă trebuie rezolvată de o altă instanță.

Sursa foto: tas-cas.org

Vali Silaghi

Articol scris de