Dublă premieră pentru postul de secretar general al FIFA: prima femeie și prima persoană din Africa în acest rol

„Trecem astăzi de la vorbe la acțiune”, a declarat vineri președintele FIFA, Gianni Infantino, la Ciudad de Mexico, în deschiderea celui de-al 66-lea congres al forului fotbalistic mondial, dedicat intrării în vigoare a reformelor adoptate în februarie în urma amplului scandal de corupție care zguduie instituția de aproape un an, scrie AFP.

„Trecem astăzi de la vorbe la acțiune, de la proclamație la fapte”, a spus Infantino, care la sfârșitul lui februarie i-a urmat lui Sepp Blatter la conducerea FIFA. Blatter a fost suspendat pentru faimoasa plată făcută către Michel Platini, la rândul său suspendat.

Tot vineri, FIFA a anunțat numele noului său secretar general, senegaleza Fatma Samoura (foto), diplomată la ONU. Doamna Samoura este prima femeie și totodată primul african care ocupă acest post în cadrul FIFA.

Infantino a afirmat că Samoura este o persoană venită din afara fotbalului, care „va aduce un suflu proaspăt la FIFA”.

La aproape un an de la arestarea la Zürich a mai multor înalți responsabili ai fotbalului mondial, italo-elvețianul Infantino, fost secretar general al UEFA, vrea să întoarcă pagina afacerilor judiciare.

Ca o ilustrare a acestei dorințe de a rupe cu trecutul recent, joi a fost ales un nou președinte al Confederației din America de Nord, America Centrală și Caraibe (CONCACAF), organizația care este în centrul scandalului de corupție din fotbalul mondial.

Infantino a salutat alegerea noului președinte al CONCACAF, canadianul Victor Montagliani, care a promis mai multă transparență.

Vineri, congresul a ratificat intrarea în vigoare a reformelor în guvernanță (limită de mandate, transparență a salariilor, reechilibrare a puterilor executivului) și modificarea statutului, votate pe 26 februarie.

Sursa foto: ksmcradio.com

Vali Silaghi

Articol scris de