”Ripensia Sport Magazin”, 7 din 11 față de FIFA

Foto: Cristiano Ronaldo (sursa: Wikipedia)

V-am rămas dator cu explicații privind alegerea celui mai bun ”11” mondial al anului 2015. Așadar, am optat pentru: Neuer (Germania / Bayern) – Lahm (german, Bayern), Mascherano (Argentina / Barcelona), Sergio Ramos (Spania / Real Madrid), Jordi Alba (Spania / Barcelona) – A. Vidal (Chile / Juventus, Bayern), P. Pogba (Franţa / Juventus), Iniesta (Spania / Barcelona) – Messi (Argentina / Barcelona), Neymar (Brazilia / Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalia / Real Madrid).

Am ales jucătorii pe posturile pe care au evoluat anul trecut, neînțelegând stilul unora de a face astfel de echipe-tip cu, de exemplu, patru stoperi în linia de patru fundași.

Peste cinci zile de la această alegere, în cadrul Galei FIFA din 11 ianuarie, s-a anunțat FIFA FIFPro World XI, echipa mondială desemnată de FIFA pentru 2015. În forma în care a fost dată publicității (neținând cont de posturile jucătorilor, vezi cum arată linia de fundași), această selecționată a fost: Neuer – Thiago Silva, Marcelo, Sergio Ramos, Dani Alves – Iniesta, Modric, P. Pogba – Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo.

Am nimerit, deci, portarul, un fundaș, doi mijlocași și trio-ul de atac. Șapte din 11.

În rest, l-am preferat lui Dani Alves, ca fundaș dreapta, pe Lahm, deși acesta nu a jucat anul trecut în naționala Germaniei (din care s-a retras după ce, în calitate de căpitan al ”Mannschaft”-ului, a ridicat trofeul Cupei Mondiale 2014). Dar este căpitanul lui Bayern… Pe Mascherano și Jordi Alba i-am ales pentru că vin de la Barcelona, clubul care a dominat fotbalul în 2015, între ei și Thiago Silva, respectiv Marcelo (aleși de FIFA), nefiind (în propria-mi opinie, evident) o diferență valorică precum între cele două nume pomenite la fundașul dreapta (Dani Alves intrând într-un ușor declin).

La mijloc, l-am ales pe Vidal doar pentru a avea și un jucător al echipei, Chile, care a câștigat cea mai importantă competiție interțări pe 2015, Copa America. Am mai fi putut apela, din această echipă, la portarul Bravo, dar acolo e Neuer, și, mai ales, la Alexis Sanchez, dar el e atacant.

Iar în atac nu pot fi, conform sistemelor de joc actuale, mai mult de trei jucători. Iar aceia sunt primii trei clasați în ierarhia ”Balonului de Aur FIFA” 2015, pe Neymar trecându-l vârf de atac, post secundar pentru el.

Astfel, jucători precum L. Suarez (în primul rând), LewandowskiIbrahimovic, T. Müller, Bale, Benzema, Agüero, Higuain, Rooney (exclusiv pentru faptul că e vedeta și căpitanul Angliei, calificată la Euro 2016 cu victorii pe linie în preliminarii) rămân pe dinafară…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de