Program de reorganizare a fotbalului juvenil

Articol de Marius Puiu (antrenor)

În rândurile următoare doresc să prezint un Program de reorganizare a fotbalului și un Model Competițional la nivelul juniorilor de 14, 16 și 18 ani.

Observăm că în fotbalul actual, la nivel de Seniori, competitivitatea este acerbă și din ce în ce mai crescândă, iar jucătorii români se confruntă cu mari probleme, când trebuie să joace trei jocuri pe săptămână, nereușind să aibă evoluții bune și un randament constant, care să le permită abordarea mai multor competiții (Campionat Național, Cupa României, Cupe Europene și jocurile internaționale ale Reprezentativei României) la un nivel superior și cu rezultate pozitive. Din acest motiv, am ajuns la concluzia că ar trebui implementat, la nivelul fotbalului juvenil, un nou program de organizare și un model competițional adecvat cerințelor fotbalului actual, astfel oferindu-le juniorilor mai multe competiții pe plan Național, pentru a le dezvolta competitivitatea și a acumula mai multe jocuri oficiale într-un sezon competițional.

Iată, pe scurt, modelul propus de organizare a competițiilor la nivelul juniorilor de 14, 16 și 18 ani:

  1. Competiția intercluburi (campionatele de juniori actuale) trebuie păstrate și să se desfășoare ca și până în prezent, cu finalitatea unui Turneu Final la sfârșitul sezonului, în perioada 15.05-30.05.
  2. Formarea Selecționatelor Județene, iar Bucureștiul ar putea să aibă 4-6 selecționate (sau chiar câte o selecționată de sector – 6 sectoare, 6 selecționate). Aceste Selecționate Județene să fie tutelate de către Asociațiile Județene de Fotbal, care au obligația de a angaja și finanța antrenorii la cele trei niveluri de vârstă și asigurarea unei baze sportive la o echipă de nivel superior din județul respectiv, pentru programul de pregătire de 3 zile și jocul oficial. Pentru aceste Selecționate Județene, putem crea o competiție-tip (gen Preliminariile Campionatului European, Mondial), în care le vom împărți în 8 Regiuni (8 grupe), fiecare regiune va fi compusă din 5-6 selecționate. Jocurile se vor disputa miercuri, fiind în așa fel împărțite încât să se întindă pe un sezon competițional, iar câștigătoarele Regiunilor (grupelor) se vor întâlni la final de sezon într-un Turneu Final de 8 echipe în perioada 02.06-10.06.
  3. Formarea Selecționatelor Regionale (8 selecționate) în directă subordine a Federației Române de Fotbal, cu obligațiile aferente, expuse la punctul anterior, cu amendamentul că programul de pregătire dinaintea jocului să fie de 5 zile. Pentru aceste selecționate Regionale, se va crea o competiție sistem campionat național (tur-retur), jocurile se vor disputa sâmbătă sau duminică, iar pentru disputarea acestor jocuri se vor crea ”ferestre” între campionatele intercluburi și selecționatele Județene, oferindu-le acestora posibilitatea ca, o dată la 3-4 săptămâni, să-și desfășoare programul de pregătire și jocul oficial. Bineînțeles, și această competiție desfășurându-se pe durata unui întreg an competițional, iar la final de sezon primele 4 clasate să dispute în București un Sistem Play-off. Antrenorul de la Selecționata Regională, pe lângă faptul că trebuie să pregătească echipa și participă la competiția destinată nivelului Regional, are obligația să urmărească și competiția intercluburi și a Selecționatelor Județene din regiunea respectivă, pentru a selecționa jucătorii.

Astfel, le putem oferi juniorilor dotați cu potențial pentru înaltă performanță posibilitatea de a fi angrenați pe parcursul unui sezon în mai multe competiții, dezvoltându-le competitivitatea și mărindu-le numărul de jocuri într-un sezon. Gândiți-vă că un jucător poate juca la echipa lui de club și va putea juca în mijlocul săptămânii la selecționata Județeană, iar o dată la trei săptămâni poate evolua și pentru selecționata Regională. Dacă am face un calcul să vedem câte jocuri ar aduna un jucător de fotbal (junior), într-un sezon, după Modelul expus, am observa că se apropie de numărul de jocuri disputate de un jucător de fotbal profesionist (senior), și anume: 20 de jocuri cu echipa de Club, 10 jocuri cu selecționata de Județ, 14 jocuri cu selecționata Regională, plus încă 8-12 jocuri dacă se califică la diferite Turnee Finale.

Totodată, prin formarea acestor selecționate la nivel județean și regional, le oferim șansa și jucătorilor talentați care provin de la cluburi mici, din localități mici, accesul spre înaltă performanță și, bineînțeles, vom putea monitoriza juniorii mai eficient.

Nivelurile piramidei

Astfel, vom avea și o piramidă construită sănătos, propice înaltei performanțe, și promovarea jucătorilor până în vârful ei, Reprezentativa României, la categoriile de vârstă respective, U14, U16 și U18.

Piramida va fi formată astfel:

– Nivelul 1 (Cluburi și Asociații Sportive), Baza Piramidei

– Nivelul 2 (Selecționate Județene), un nivel ceva mai restrâns

– Nivelul 3 (Selecționate Regionale), un nivel foarte restrâns

– Nivelul 4 (Reprezentativa României), Vârfurile

Am conceput acest Program și Modelul Competițional din considerentul că juniorilor, pe lângă o pregătire profesionistă la un înalt nivel, trebuie să le oferi și competiții puternice și numeroase, pentru a se dezvolta și atinge un nivel de competitivitate adecvat la cerințele fotbalului actual. Bineînțeles, acest Model Competițional se poate extinde și la alte categorii de vârstă.

Din experiența proprie de jucător de fotbal la nivel de juniori și, mai târziu, de antrenor de fotbal la nivel de juniori, am constatat că ne lipsește competiția. Am făcut junioratul într-un centru puternic (Șc. Sportivă Timișoara), aveam câte 10 jocuri în tur și 10 în retur, dintre care doar 2-4 meciuri aveau ingredientele unui joc de intensitate optimă și disputat cu cerbicie, atunci când întâlneam Politehnica Timișoara sau UTA; în rest, câștigam meciurile la pas, de la 4 goluri în sus. Ne calificam la Turneele Finale; acolo, într-adevăr, aveam jocuri puternice, dar erau doar 4 și, uite-așa, un junior are între 6-8 jocuri puternice pe sezon.

După activitatea de jucător de fotbal la seniori, m-am reîntors la nivel de juniori, dar de această dată ca antrenor, și tot la un club cu centru puternic de juniori, care participă mai mereu pe la Turnee Finale (Politehnica Timișoara). Am observat aceeași competiție inegală, desfășurată la parametri normali doar între două-trei echipe. Așadar, 6-8 jocuri puternice pe sezon pentru un junior sunt puține și îi va fi foarte greu să facă pasul spre o echipă profesionistă de seniori și să mai fie și nevoit să joace din 3 în 3 zile.

Crearea a opt Centre de Înaltă Performanță în țară nu cred că ar fi suficientă; din punct de vedere al pregătirii juniorilor, ar fi în regulă, aceasta se va putea asigura prin antrenori bine pregătiți, dar ce competiție le putem oferi? Să joace doar între ele, într-un campionat național (tur-retur), s-ar strânge doar 14 jocuri; să le introducem în campionate cu celelalte cluburi, lupta va fi inegală.

Marius Puiu

S-a născut la 24 noiembrie 1967, la Timișoara. A jucat în Liga a II-a, la CFR Timișoara, Progresul Timișoara și UTA. Este antrenor de fotbal (deține licenţa A UEFA), are masterat în Management Sportiv. A fost asistent universitar al lui Ion V. Ionescu, la catedra de Fotbal a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Tibiscus din Timișoara. A antrenat, printre altele, la Politehnica Timișoara (juniori), iar din 2013 este antrenor la echipa de juniori U17 a lui FC Wohlen (Elveția).