Sărbători de iarnă în Franța, cu Ripensia, în perioada interbelică (I)

În pauza de iarnă a sezonului de debut în divizia națională, Ripensia Timișoara a programat un puternic turneu de pregătire, astfel că ultimele zile din 1932 și primele de 1933 i-au găsit pe Dobay și compania jucând fotbal în Franța.

Prima partidă a avut loc chiar în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1932, cu FC Hyeres, o echipă destul de valoroasă de pe Coasta de Azur, care-l avea în componență pe Rudy Wetzer, fost jucător al Ripensiei. Timișorenii au câștigat greu, cu 1-0, portarul Zombory având mai multe intervenții salvatoare. Cel mai bun jucător de pe teren a fost, însă, Dobay, autorul golului victorios. Spectacolul a fost asigurat, spre deliciul spectatorilor, de duelul dintre doi maeștri ai balonului, Wetzer și Kotormany, foști coechipieri, acum adversari.

În ultima zi a anului 1932, echipa s-a deplasat la Toulon, pe malul Mediteranei, excursie descrisă de Cristi Alexiu în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”: ”Organizatorii au pus la dispoziția Ripensiei un autobuz confortabil, care a străbătut în timp record cei 100 de kilometri de la Hyeres la Toulon. Jucătorii au fost duși direct la baza militară a marinarilor, care dispunea de un club excelent, dotat cu o bibliotecă imensă, cu cinematograf, sală de concert și sală de teatru, terenuri sportive, bază pentru gimnastică, un restaurant-cantină de o eleganță sclipitoare”.

Meciul cu FC Toulon a avut o desfășurare bizară: în prima repriză Ripensia a dus o luptă grea, cu un adversar tenace, iar scorul la pauză a fost 1-1. După reluare, timișoreni marchează din nou, însă nu reușesc să se desprindă. Asta până spre finalul meciului, când se activează celebrul ”sfert de oră al Ripensiei”. Fiecare acțiune a bănățenilor este finalizată cu gol, iar la final tabela arată un rezultat neverosimil ținând cont de prima parte a meciului: 12-1 pentru Ripensia. După meci, jucătorii celor două echipe au urcat la bordul unui vas de război, unde au luat masa și au sărbătorit cu șampanie.

(va urma)

Vali Silaghi

Articol scris de