Sărbători de iarnă în Franța, cu Ripensia, în perioada interbelică (II)

După victoria la scor cu Toulon din 31 decembrie 1932, jucătorii Ripensiei au sărbătorit discret trecerea în noul an, pentru că pe 1 ianuarie 1933 au jucat meciul revanșă cu echipa lui Rudy Wetzer, FC Hyeres, meci care s-a încheiat la egalitate, 2-2.

În ziua următoare, una ploioasă, bănățenii au călătorit în Principatul de Monaco, pentru jocul cu echipa locală, una profesionistă, care evolua în prima divizie franceză. Terenul alunecos și vremea mohorâtă au făcut ca ripensiștii să ”demareze” mai greu, iar după primele 45 de minute francezii conduc cu 2-0. Ripensia își revine, însă, la pauză și egalează rapid în repriza a doua. O ultimă zvâcnire a francezilor duce scorul la 3-2 pentru Monaco, însă ”Ripi”, cu Dobay, Bindea, Schwartz și Kotormany în formă, domină total finalul de meci și câștigă cu 5-3.

Turneul echipei timișorene în Franța a lăsat o bună impresie, lucru reflectat în presa locală și documentat în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”. ”Peste 3.000 de persoane au venit să aplaude artiștii Ripensiei și s-au întors acasă literalmente cuceriți de virtuozitatea impecabilă a acestor jucători incomparabili. Entuziaștii pasionați ai rugby-ului au plecat de la acest meci declarând că jocul cu balonul rotund, care atinge o asemenea perfecțiune în execuție, este capabil a suscita pe orice pasionat”, a scris ”Petit Var”, din Toulon.

”Stadionul Moneghetti (n.r. – terenul pe care Monaco a jucat până în 1936, când a fost construit actualul Stade Louis II) a fost duminica trecută teatrul celei mai grandioase întâlniri a sezonului. Populația monegască a răspuns apelului, mulțimea ocupând înainte de vreme tribunele și grădinile. Întâlnirea a fost magnifică, iar vizitatorii ne-au oferit ocazia de a asista la o demonstrație frumoasă de fotbal. Jocul lor clasic a stârnit satisfacția publicului entuziast”, a relatat ediția din 3 ianuarie 1933 a publicației ”L’Information Sportive” din Montpellier.

Vali Silaghi

Articol scris de