Jamaicanul Usain Bolt a câștigat la această ediție a Jocurilor Olimpice pentru a treia oară cursa de 100 de metri plat, fiind singurul atlet din istorie care reușește această performanță.
Începând cu Olimpiada de la Beijing din 2008, Usain Bolt a pierdut doar o cursă din cele la care a participat la JO sau la Campionatul Mondial, și aceea fiind descalificat pentru un start ratat.
Anul trecut, BBC a vorbit cu mai mulți specialiști pentru a afla ce-l face pe Bolt să fie (poate) cel mai bun sprinter din toate timpurile. Astfel, ideea că cei mai rapizi oameni își mișcă picioarele foarte repede a fost demontată de doctorul Sam Allen de la Universitatea din Loughborough. ”Sprinterii de elită nu-și mișcă picioarele mai rapid decât un alergător obișnuit. Atleții generează, însă, foarte multă forță în pași, datorită mușchilor antrenați, pe lângă abilitatea naturală. Astfel, sportivii petrec foarte puțin timp în contact cu solul în timp ce aleargă, și astfel se propulsează înainte cu o viteză mult mai mare”, a spus profesorul. În plus, profesioniștii fac pași mult mai mari în alergare: un amator face între 50 și 55 de pași într-o cursă de 100 m, în timp ce sportivii de top fac în jur de 45.
Teoria este confirmată de studiile făcute de cercetătorul american Peter Weyand, care a determinat că, în medie, un atlet de elită este în contact cu solul în medie 0,08 secunde la fiecare pas, în timp ce piciorul unui amator rămâne pe suprafața de alergare în medie 0,12 secunde la fiecare pas.
Pe lângă toate acestea, pe Usain Bolt îl ajută un lucru care ar trebui să-l încurce. ”Bolt este o ciudățenie, pentru că este foarte înalt (n.r. – 1,96 m) și, la înălțimea sa, n-ar trebui să poată accelera atât de repede. La începutul unei curse, vrei să faci pași mici, pentru a accelera, dar el nu poate să facă asta, pentru că are picioarele foarte lungi. Însă când ajunge la viteza maximă, are un avantaj major, pentru că face mult mai puțini pași. Lungimea pasului este elementul care face diferența între atleții care pot alerga suta în mai puțin de 10 secunde și cei care nu pot”, a spus atletul britanic Craig Pickering. În medie, Usain Bolt termină o cursă de 100 m în 41 de pași, cu 3 sau 4 mai puțin decât rivalii săi.
Anul trecut, atletul care împlinește 30 de ani în această săptămână a anunțat că intenționează să se retragă după Campionatul Mondial de la Londra, din 2017. Până atunci, Bolt mai are șansa de a mai câștiga medalii la Rio 2016, vineri și sâmbătă, când sunt programate finalele la 200 m plat și la ștafeta de 4×100 m. Până acum, în patru participări la JO (începând cu 2004), jamaicanul a cucerit 7 medalii de aur.
Sursa foto: usainbolt.com