Cei care ne-au distrus gimnastica: trădătorii acoperiți din presa românească

Dezastrul de la Mondialele de gimnastică, aflate în desfășurare la Glasgow, era previzibil de foarte mult timp. Pentru prima dată în istorie, echipa feminină a României nu s-a clasat între primele opt.

Acum vreo 10-11 ani, în media românească a început o campanie furibundă împotriva sistemului care producea valoare în gimnastica feminină românească. România era, atunci, încă, cea mai mare putere mondială în domeniu, perioadă începută odată cu Montreal ’76 și coborârea pe Pământ a Zeiței din Onești. Super-puterile SUA și URSS aveau acest statut doar în sistemul politic și militar. În gimnastică erau mereu în preajma României, dar mai mereu în urma ei.

Și a început campania. O campanie de denigrare și demitizare cum sportul românesc nu mai cunoscuse niciodată. ”Lagărul de concentrare de la Deva” era doar una dintre sintagmele consacrate atunci. Nume mari ale presei de la noi au sărit la beregata celor mai mari antrenori din istoria gimnasticii planetare, Octavian Belu și Mariana Bitang. Au atacat, în special, regimul de viață și de muncă spartan, aplicat asupra fetițelor menite să devină mari campioane.

Belu & Bitang s-au săturat și s-au dat la o parte. Au revenit, mânați de pasiune și patriotism, apoi iarăși s-au retras. Acum, nimeni nu mai știe dacă cei doi, marginalizați, probabil, și de noua conducere a comitetului olimpic național, mai sunt sau nu antrenorii lotului.

Un timp, performanțele au mai continuat și încă vor mai continua, dar doar din legea inerției. Va veni însă, curând de tot, vremea în care România, în gimnastica feminină, nu va mai însemna decât istorie.

În tot acest timp, țările mari rivale ale României au continuat să aplice regimul de viață și de muncă spartan asupra fetițelor menite să devină mari campioane. Și continuă să fie în top. Topul e mai mereu același, SUA, Rusia, China, doar că, acum, fără România. Celor trei mari super-puteri, la nivel politic și militar, li se adăuga până acum, la gimnastica feminină, România.

Va veni vremea în care formatorii de opinie care au pus decisiv umărul, acum 10-11 ani, la distrugerea gimnasticii feminine românești vor fi deconspirați. De la cine, de ce, cât, când. Fiind vorba însă, spun unii, de servicii secrete străine, vremea asta va veni peste mult timp.

sursa foto: Wikipedia

Octavian Stăncioiu

Articol scris de