George Hutson, medaliatul olimpic născut în ajun de Crăciun și ucis în Primul Război Mondial

George W. Hutson s-a născut cu două zile înainte de Crăciunul anului 1889, la Lewes, East Sussex, Anglia și a fost, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, unul dintre cei mai promițători alergători britanici.

S-a înrolat în armată în 1908 și a fost în următorii ani campion național la curse pe distanță medie. Confirmarea capacităților sale atletice a venit la Jocurile Olimpice de la Stockholm, din 1912, când a câștigat medalii de bronz atât la 5.000 de metri, cât și la 3.000 de metri.

Cariera i-a fost întreruptă de izbucnirea războiului, iar regimentul său a fost mobilizat și trimis în Franța. Hutson a participat la prima bătălie de la Marne (foto) și a murit la 5 săptămâni de la începerea conflagrației, înainte de a împlini 25 de ani. Rămășițele sale nu au fost niciodată recuperate, iar familia sa (era căsătorit și avea un copil) a aflat despre moartea tânărului abia la 8 luni distanță.

Primul Război Mondial a curmat viețile a milioane de oameni, printre care sute de sportivi, peste 60 dintre aceștia fiind medaliați olimpici.

Sursa foto: vetfriends.com

Vali Silaghi

Articol scris de