Maria Teresa de Filippis, prima femeie care a participat la o cursă de Formula 1

Născută pe 11 noiembrie 1926, la Napoli, Maria Teresa de Filippis a fost pasionată de viteză de mică, însă a început să participe la curse pentru a le „da peste nas” fraților săi, care-i spuneau că nu va fi niciodată un pilot competitiv.

La 22 de ani, de Filippis a participat la prima cursă, un raliu de 10 kilometri între Salerno și Cava de’ Tirreni, pe care l-a și câștigat, la volanul unui Fiat 500. A participat apoi la campionatul de raliu al Italiei, terminând sezonul 1954 pe locul 2, lucru care a atras atenția celor de la Maserati, care au angajat-o ca pilot de teste. În paralel, de Filippis a participat la numeroase competiții auto, iar prima șansă de a participa la o cursă de Formula 1 venit în etapa a doua a sezonului 1958. Dintre cei 31 de înscriși, doar jumătate au reușit să se califice, iar printre ce-i care au ratat obținerea unui loc pe grila de start a fost și Maria de Filippis, alături de viitorul mogul al competiției, Bernie Ecclestone.

Prima cursă în care a luat startul a fost Marele Premiu al Belgiei din același an. De Filippis a terminat pe ultimul loc (10), însă performanța a fost apreciată, mai ales că nouă alți piloți nu au reușit să termine cursa. Prima femeie pilot din Formula 1 s-a mai înscris la 4 alte curse, însă a mai reușit să participe doar la 2, la Monza în septembrie 1958 și la Monaco în 1959.

Maria Teresa de Filippis s-a retras rapid din Marele Circ, afectată de moartea a numeroși piloți la sfârșitul anilor ’50. S-a ținut departe de sporturile cu motor până în 1979, timp în care și-a întemeiat o familie. În 1979 s-a alăturat Clubului Internațional al Foștilor Piloți de Formula 1, unde devenit și vicepreședinte, în 1997.

De Filippis a murit în luna ianuarie a acestui an, la 89 de ani.

Sursa foto: eurosport.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de