”Săptămâna Olimpismului” la UPT. Mari campioni reuniți la cea mai frumoasă bibliotecă din țară

În cadrul ”Săptămânii Olimpismului” (13-17 iunie), amplu eveniment organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT), a avut loc, astăzi, de la ora 10, simpozionul ”Politehnica la Jocurile Olimpice”. Locația, Sala Polivalentă a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, ”cea mai frumoasă bibliotecă din țară”, vorba rectorului UPT, prof. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, un mare iubitor de sport.

Au fost prezenți sportivii olimpici ai Politehnicii, cei care au făcut istorie la diferite ediții ale Jocurilor Olimpice de vară: Doina Moț (JO 1964 – Tokio, locul 4 cu naționala de volei feminin), Marian Cosmescu (participant la JO 1972 – München la pentatlon), Alexandru Fölker (argint la JO 1976 – Montreal, bronz la JO 1980 – Moscova, bronz la JO 1984 – Los Angeles), Alexandru Buligan (bronz la JO 1980 – Moscova, bronz la JO 1984 – Los Angeles, participant la JO 1992 – Barcelona și, ca antrenor secund al naționalei Spaniei, la JO 2008 – Beijing), ambii cu naționala de handbal masculin, Emil Grozescu (antrenor de atletism la JO 1980 – Moscova).

Acești mari sportivi au vorbit și au primit distincții. Mihai Coste și Mihai Grigorovici (ambii JO 1964 – Tokio, locul 4 cu naționala de volei masculin), aflați departe de Timișoara, au intrat în direct prin tehnologia IT, în timp ce Roland Gunesch (bronz la JO 1972 – München și argint la JO 1976 – Montreal, cu naționala de handbal masculin) și Camelia Macoviciuc (campioană olimpică la JO 1996 – Atlanta și locul 4 la JO 2004 – Atena, la canotaj feminin) nu au putut fi prezenți.

Alături de rectorul Șerban au luat parte la eveniment alți foști rectori ai Politehnicii, printre ei și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, precum și subprefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, dar și, oaspete de seamă, Felipe Sequeiros, secretar al Ambasadei Braziliei din România, care a prezentat un film despre Jocurile Olimpice care vor fi găzduite în această vară de Rio de Janeiro.

Programul ”Săptămânii Olimpismului” mai cuprinde demonstrații sportive, expoziții, concursuri și relaxare. Expoziția despre istoria olimpismului românesc (inclusiv floreta Laurei Badea, campioană olimpică în 1996, sau costumul de prezentare al delegației României la JO 2012, creat de Ivan Patzaichin), expoziția de carte braziliană ”Bem-vindo ao Brazil!”, expoziția pieselor care au aparținut olimpicilor politehniști (trofee, diplome, echipament sportiv, cărți), expoziția de carte cu subiect olimpic, practicarea tenisului de masă, pronosticuri sportive pentru JO 2016, demonstrații de scrimă, canotaj, tir sau karate, iată fantastica ofertă propusă de UPT.

A fost cel mai bine organizat eveniment sportiv bănățean (din afara competițiilor), de la sărbătoarea ”1921-2011. Poli… file de istorie”, pusă în scenă, în 2011, tot de UPT, și de la lansarea cărții ”Nicolae Simatoc (1920-1979) — Legenda unui fotbalist basarabean, de la ‹Ripensia› la FC Barcelona”, produsă în 2013.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de