Teofilo Stevenson, cel mai celebru cubanez după Fidel Castro

Născut pe 29 martie 1952, Teofilo Stevenson a câștigat trei medalii de aur la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, la categoria grea, în două dintre finale trecând de boxeri români.

A început să frecventeze sălile de box devreme, la 9 ani, ajungând sub tutela unui fost campion național, John Herrera, iar la mijlocul anilor ’60 era remarcat de Andrei Chervonenko, antrenorul venit de la Moscova pentru a pune pe picioare boxul din Cuba comunistă. La 17 ani deja lupta la seniori, cu rezultate din ce în ce mai bune, iar la sosirea la München pentru Olimpiada din 1972, numele său era deja cunoscut în lumea boxului.

Chiar și așa, Teofilo Stevenson avea să-și facă o intrare spectaculoasă la Jocurile Olimpice. După primele 30 de secunde ale luptei cu experimentatul Ludwik Denderys, polonezul era deja la podea, iar arbitrii opreau lupta. Cel mai greu meci pentru cubanez a fost în sferturile de finală, cu americanul Duane Bobick, care-l învinsese pe Stevenson în trecut.

În finală, Stevenson ar fi trebuit să lupte cu Ion Alexe, însă meciul nu a mai avut loc. Alexe suferise o accidentare serioasă în sferturi, ruptură de ligamente la degetul mare al mâinii drepte. A trecut apoi, strângând din dinți, și de semfinală, învingând un boxer suedez, însă până la finală mâna i se umflase și învinețise, astfel că medicii l-au trimis direct în sala de operație, iar Teofilo Stevenson primea medalia de aur. Cei doi aveau să se întâlnească în cele din urmă în ring un an mai târziu, la București, în gala ”Centura de Aur”, iar cubanezul avea să câștige lupta.

În următorul turneul olimpic, desfășurat la Montreal în 1976, Teofilo Stevenson era în vârf de formă, iar în finala olimpică de la categoria grea a învins fără drept de apel un alt boxer român, Mircea Șimon. Și mai clară a fost victoria cubanezului la Jocurile Olimpice de la Moscova, Stevenson devenind atunci doar al doilea boxer din istorie cu trei medalii de aur la trei ediții ale Olimpiadei, după maghiarul Laszlo Papp. Mai târziu, performanța avea să fie egalată de un alt cubanez, Felix Savon.

Teofilo Stevenson, numit de BBC ”cel mai celebru cubanez după Fidel Castro”, ar fi putut câștiga și o a patra medalie de aur la JO, însă cum Rusia a boicotat jocurile Olimpice de la Los Angeles, Cuba s-a aliniat ”surorii mai mari” comuniste. Faptul că ar fi putu obține acea medalie a fost dovedit de Stevenson în 1986, când a cucerit, la 34 de ani, al treilea titlu mondial din carieră, chiar în SUA, la Reno.

Loial ”revoluției cubaneze”, boxerul a respectat dorința conducerii comuniste, care interzisese sportul profesionist, și a refuzat o ofertă colosală, de 5 milioane de dolari pentru un meci cu Muhammad Ali. ”Ce înseamnă un milion de dolari față de dragostea a milioane de cubanezi?”, ar fi spus sportivul.

Teofilo Stevenson a murit în 2012, la vârsta de 60 de ani, în urma unui atac de cord.

Sursa foto: skysports.com

Vali Silaghi

Articol scris de