Willie Mosconi, jucătorul de biliard cu recorduri de nedepășit

William Joseph Mosconi, născut în 1913 în Philadelphia (Statele Unite) este poate cel mai bun jucător de biliard din din toate timpurile. Americanul s-a făcut remarcat în cel mai popular gen de biliard al vremii, biliard 14.1 sau ”straight pool”, stilul de joc în care participanții trebuie să bage în buzunarele mesei bilele fără a ține cont de culoare sau număr, și rămân la masă până ratează.

Mosconi nu a devenit întâmplător un jucător fenomenal, pentru că tatăl său era patronul unui salon de biliard, iar familia locuia deasupra. Expus de mic acestui sport, tânărul Willie a devenit vedetă încă de la vârsta de 6 ani, în 1919, când a jucat un meci demonstrativ împotriva campionului mondial în exercițiu, Ralph Greenleaf. Într-o sală plină până la refuz, micuțul, care trebuia să se urce pe o cutie pentru a putea juca, a pierdut, dar a făcut față cu brio campionului mondial.

Între 1941 și 1957, Willie Mosconi a fost campion mondial la ”straight pool” de 15 ori, record încă neegalat. Chiar dacă a luat mai multe pauze în carieră, inclusiv pentru a participa la al Doilea Război Mondial, când a fost înrolat în armata americană, Mosconi a rămas activ ca jucător de biliard până în anii ’80, mai ales datorită rivalității sale cu Rudolf „Minnesota Fats” Wanderone, un alt jucător de legendă.

willie mosconi biliardPopularitatea adusă biliardului de Willie Mosconi a fost și unul dintre motivele pentru apariția filmului ”The Hustler” în 1961, unde jucătorul a fost consilierul lui Paul Newman. Pelicula, considerată a fi unul dintre cele mai bune filme despre biliard, a avut nu mai puțin de 9 nominalizări la premiile Oscar. Paul Newman a jucat același personaj, Fast Eddie, în continuarea numită ”The colour of money”, în 1986, rol pentru care a și câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Cel mai cunoscut record stabilit de Willie Mosconi este o serie de 526 de bile băgate consecutiv, eveniment produs la un turneu demonstrativ în Springfield, Ohio (SUA), pe 19 martie 1954. Recordul nu a fost bătut nici azi, iar mulți sunt de părere că nici nu va mai fi depășit, pentru că mesele de biliard standard în ziua de azi, ceva mai mari și cu găurile ceva mai mici decât mesele de atunci, fac misiunea aproape imposibilă.

Willie Mosconi a jucat ultimul meci în 1991, la vârsta de 78 de ani, și a trecut în neființă în 1993, în urma unui atac de cord. În onoarea sa a fost înființat, în 1994, turneul Mosconi Cup, o competiție de biliard (9-ball) între jucători americani și europeni. Evenimentul, care se desfășoară în luna decembrie a fiecărui an, a fost câștigat de 11 ori de americani, de 9 ori de europeni, iar o ediție s-a încheiat la egalitate. Turneul a căpătat amploare de la an la an, jucătorii de biliard de pe ambele maluri ale Atlanticului considerând invitația de a participa drept o mare onoare.

Sursa foto: unoalumni.org

Vali Silaghi

Articol scris de