Australia este noua campioană a… Asiei

Pentru prima oară în istoria Cupei Asiei, o echipă din afara continentului câștigă trofeul. Australia, care a fost și gazda competiției, a învins în finală Coreea de Sud, după prelungiri, cu 2-1. Scorul a fost deschis de probabilul viitor star al fotbalului australian, Massimo Luongo (despre care am scris aici), care a înscris cu un șut din afara careului, chiar înainte de pauză. Sud-coreenii, care au dominat partida, cel puțin la capitolul posesie, au reușit să egaleze abia în minutul 90+2, prin Son Heung-min. Golul victoriei australiene a venit în minutul 105, fiind înscris de James Troisi.

Astfel, Australia, federație afiliată forului asiatic de mai puțin de 10 ani, devine prima națiune din afara Asiei care câștigă trofeul. De altfel, ”socceroos”, care nu aveau concurență în Oceania și au trecut în 2006 la AFC, au ajuns în finală și la ediția precedentă, în 2011, meci care a ajuns de asemenea în prelungiri și a fost câștigat de Japonia cu 1-0.

Coreea de Sud, echipa care a câștigat primele două dintre cele 17 ediții de până acum ale Cupei Asiei, în 1956 și 1960, poate fi considerată ghinionista competiției. Pe lângă turneele câștigate, coreenii au mai ajuns de patru ori în finală și au pierdut, în 1972, 1980, 1988 și astăzi.

Finala de azi a fost și ultimul meci în echipa națională pentru Cha Du-ri, unul dintre cei mai apreciați jucători sud-coreeni din ultimii ani, care a anunțat înaintea turneului că după această competiție se va retrage din echipa reprezentativă. Cha Du-ri, care la vară va împlini 35 de ani, este primul jucător născut în afara Coreei care a fost chemat în echipa națională. Născut în Germania, la Frankfurt pe Main, unde tatăl său, mult mai celebrul Cha Bum-kun, juca pentru Eintracht, fundașul dreapta a strâns aproape 80 de selecții pentru Coreea de Sud.

Coreea de Sud și Australia s-au întâlnit și în faza grupelor la Cupa Asiei 2015, coreenii câștigând cu 1-0, însă meciul nu avea o încărcătură atât de mare, în acel moment ambele echipe fiind calificate mai departe.

Foto: afcasiancup.com

Vali Silaghi

Articol scris de