Nu au fost găsite dovezi de cumpărare a voturilor pentru organizarea CM 2006

Federaţia Germană de Fotbal a anunţat în această săptămână că nu a fost găsită nicio dovadă de falsificare a voturilor în ceea ce priveşte desemnarea organizării Cupei Mondiale din 2006, găzduită de Germania, în urma unui audit întocmit de casa de avocatură Freshfields, informează BBC Sport.

În ciuda acestui fapt, firma de avocatură Freshfields susţine că nu se poate exclude complet varianta ca voturile să fi fost cumpărate, deoarece nu au putut fi contactaţi toţi cei implicaţi în campania de organizare a turneului final, care îl include şi pe fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, suspendat şase ani din orice activitate fotbalistică pentru fapte de corupţie.

Investigaţiile asupra modului în care a fost atribuită organizarea turneului final din 2006 au pornit după ce au apărut informaţii conform cărora Federaţia Germană de Fotbal ar fi plătit 6,7 milioane de euro către FIFA în 2005. Cotidianul german ”Der Spiegel” susţine că banii au fost folosiţi pentru a cumpăra voturi, dar oficialii federaţiei susţin că au returnat un împrumut de la fostul şef al Adidas, Robert Louis-Dreyfus. Reprezentanţii Adidas susţin că nu cunosc detalii despre un asemenea împrumut.

Christian Duve, unul dintre reprezentanţii firmei de avocatură Freshfields, a dezvăluit, într-o conferinţă de presă, faptul că plata a fost efectuată, dar banii nu erau destinaţi cheltuielilor pentru ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial, aşa cum este specificat în acte.

Raportul întocmit a identificat şi o plată efectuată de Franz Beckenbauer, şeful comisiei de organizare a Campionatului Mondial din 2006, prin intermediul unui cont bancar din Elveţia, către firma Kemco, în Qatar, proprietarul căreia era Mohamed Bin Hammam, fost membru al FIFA.

”Banii au ajuns undeva în Qatar, sub influenţa lui Bin Hammam. Am avut sarcina de a prezenta aceste aspecte. Restul sunt doar speculaţii”, a declarat Duve, care a mai susţinut faptul că lipsesc câteva documente de la sediul federaţiei germane, acte privind organizarea Cupei Mondiale.

Vali Silaghi

Articol scris de