Vicente del Bosque, unul dintre cei mai titrați antrenori de fotbal din istorie

Vicente del Bosque González s-a născut pe 23 decembrie 1950 la Salamanca, în Spania, și a început fotbalul la echipa locală înainte de a fi transferat, înainte de a împlini 18 ani, de Real Madrid.

A jucat aproape întreaga carieră la Madrid (cu împrumuturi la Castellón și Córdoba), câștigând cu Real de cinci ori campionatul și de patru ori Cupa Spaniei, jucând și într-o finală de Cupa Campionilor, pierdută în fața celor de la Liverpool (în 1981). Mijlocașul defensiv a strâns și 18 selecții în echipa națională, pentru care a marcat un gol.

După încheierea carierei de jucător, del Bosque a fost angajat pe diferite posturi în cadrul clubului Real Madrid, pregătind pentru mai mulți ani echipa secundă. A fost pentru prima oară la cârma primei echipe în 1994, interimar, pentru două luni, apoi pentru două jocuri în 1996, fiind numit pentru prima oară în funcție ca antrenor principal ”în toată regula” în noiembrie 1999.

Doar 4 ani a rămas pe banca tehnică a echipei sale de suflet, însă a fost una dintre cele mai bune perioade din istoria clubului, de la di Stefano până atunci: a câștigat de două ori campionatul Spaniei, de două ori Liga Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală și Supercupa Spaniei. Despărțirea a fost una controversată, conducerea hotărând să nu-i prelungească, în 2003, contractul, chiar dacă Real câștigase titlul în sezonul precedent.

del Bosque a refuzat naționala Spaniei în 2004 și a mers la Beșiktaș, însă rezultatele slabe au dus la concedierea sa pe final de sezon. În 2006, tehnicianul a fost ”curtat” de Mexic, însă a refuzat și această ofertă, iar în vara lui 2008 a fost numit la conducerea naționalei Spaniei, după ce echipa pregătită de Luis Aragones câștigase Campionatul European.

Vicente del Bosque a schimbat fața unei echipe și așa bune, ajutând-o să intre în clubul select al naționalelor care au câștigat toate meciurile unei campanii de calificare, 10 victorii din 10 meciuri în preliminariile pentru CM 2010. La turneul final, ”Furia Roja” a început cu un eșec, 0-1 cu Elveția, însă a câștigat toate meciurile ulterioare, inclusiv finala cu Olanda (1-0, gol Iniesta în prelungiri). A fost prima finală jucată și primul trofeu câștigat de Spania la Campionatul Mondial, iar dominația ibericilor a continuat și la Euro 2012 (4-0 în finala cu Italia).

Chiar dacă la CM 2014 Spania a părăsit competiția încă din faza grupelor, Vicente del Bosque a fost lăsat să-și continue treaba, acesta calificând echipa și la Euro 2016, turneu după care anunța că avea să se retragă. Nu a fost o retragere în glorie, Spania fiind eliminată de Italia în optimi, însă rezultatele obținute atât cu Real Madrid, cât și cu echipa națională fac din del Bosque unul dintre cei mai buni antrenori din istoria fotbalului.

Vali Silaghi

Articol scris de