”Taurul furios”, povestea adevărată care i-a adus lui Robert de Niro premiul Oscar

Giacobbe ”Jake” LaMotta (foto, dreapta) s-a născut pe 10 iulie 1921, în cartierul Bronx din New York (Statele Unite) și a fost unul dintre ce mai buni boxeri din lume la mijlocul secolului trecut. Când era mic, tatăl său, Giuseppe, îl punea să se bată cu alți copii din zonă, pentru distracția adulților, care aruncau monede în ”ring”, bani pe care ”bătrânul” îi aduna apoi.

Jake LaMotta a devenit boxer profesionist la 19 ani, în 1941, după ce îi fusese refuzată înrolarea în armata americană, pentru Al Doilea Război Mondial, din cauza unei operații pe care o suferise la ureche.

A devenit rapid un boxer cunoscut, fiind apreciat pentru stilul său, care i-a adus porecla de ”Taurul furios”, sau ”Taurul din Bronx”. Avea una dintre cele mai bune „bărbii” din boxul acelor vremuri (adică putea încasa mult), lucru necesar în stilul său de a lupta aproape de adversar.

A devenit cu adevărat vedetă în urma meciurilor cu o altă legendă, Sugar Ray Robinson, cu care s-a întâlnit de 6 ori, învingându-l doar o dată. A ajuns să lupte pentru titlul mondial la categoria mijlocie după un „serviciu” făcut Mafiei: LaMotta, boxerul care n-a fost pus niciodată la podea până atunci (și doar o dată în carieră, mai târziu), a cedat intenționat meciul cu Billy Fox, iar „mai marii” i-au acordat mai târziu un meci cu francezul Marcel Cerdan. Americanul a câștigat categoric întâlnirea și a devenit campion mondial la categoria mijlocie. O revanșă a fost programată însă nu a mai avut loc, pentru că avionul cu care Cerdan călătorea spre Statele Unite s-a prăbușit, în insulele Azore, toți pasagerii fiind uciși.

robert de niro raging bull

Robert de Niro în ”Raging Bull”

În 1950, Jake LaMotta și-a apărat cu succes titlul în fața italianului Tiberio Mitri, însă în 1951 a fost învins categoric de Sugar Ray Robinson. A trecut apoi la categoria semi-grea, cu oarecare succes, și a renunțat la cariera sportivă la mijlocul anilor ’50, cu un bilanț, din 106 lupte, de 83 de victorii (30 prin knock-out), 19 înfrângeri și 4 egaluri.

În anii următori și-a deschis mai multe baruri, dar și-a încercat norocul și în actorie, jucând în numeroase filme și producții de televiziune, inclusiv clasicul ”The Hustler”, cu Paul Newman.

Cartea autobiografică ”Raging Bull: My Story” a stat la baza filmului ”Raging Bull” (Taurul furios), regizat de Martin Scorsese, cu Robert de Niro în rolul principal, peliculă lansată în 1980. Înainte de începerea filmărilor, de Niro a petrecut mult timp în compania lui LaMotta, care l-a și antrenat pentru o performanță cât mai veridică. Fostul campion avea să spună despre actor, după perioada de pregătire, că este gata să lupte în boxul profesionist. De Niro a mers și mai departe pentru rol: în finalul filmului, personajul este portretizat la ani buni după cariera sportivă, astfel că actorul i-a cerut lui Scorsese o pauză de 3 luni, timp în care s-a îngrășat 30 de kilograme pentru a arăta exact ca La Motta fără efecte speciale. Rolul i-a adus lui Robert de Niro premiul Oscar pentru rol principal. În 1974, actorul obținuse statueta pentru rolul secundar din ”Nașul”.

Jake LaMotta, care împlinește astăzi 95 de ani, a rămas activ, a scris mai multe cărți despre viața și cariera sa, în 2012 a jucat într-o piesă de teatru bazată pe viața sa, iar un alt film care-i spune povestea, ”The Bronx Bull”, a fost lansat acum o lună, LaMotta fiind producător.

Sursa foto: sportingnews.com

Vali Silaghi

Articol scris de