De la Gara Mică pe Wembley… Aventura copiilor Electricii Timișoara la Danone Nations Cup 2013

Foto: Electrica pe Wembley

Danone Nations Cup (Cupa Naţiunilor Danone) este, practic, Mondialul micuţilor fotbalişti, cu vârste între 10 şi 12 ani, şi se desfăşoară pe teren cu suprafeţe reduse. Ideea organizării unei astfel de competiţii i-a aparţinut renumitei companii din domeniul lactatelor, după Mondialul din Franţa, din 1998.
La ediţia inaugurală a acestui mega-turneu juvenil, din 2000, ţara noastră a fost reprezentată de echipa care a bătut tot pe plan intern, LPS Banatul Timişoara. Din generaţia antrenată atunci de Claudiu Arba făcea parte şi actualul jucător al lui ACS Poli, Alex Popovici, care, la doar 12 ani, a avut ocazia de a evolua pe legendarul Parc des Princes din Paris. Bănăţenii, deveniţi atunci ”tricolori”, au terminat pe un onorant loc 5. Un an mai târziu, şi Gabi Torje a jucat la acest turneu.
Primele nouă ediţii ale Danone Nations Cup s-au disputat în Franţa, în capitală şi la Lyon. În 2008, o altă generaţie a şcolii sportive care a dat fotbalului românesc atâtea talente participa la faza mondială a competiţiei. La Paris, timişoreanul Andrei Ţugui (acum la AS Roma / Primavera) şi coechipierii săi de la LPS Banatul au evoluat sub privirile fostului mare fotbalist Zinedine Zidane. Căpitanul Ţugui chiar a fost premiat de ”Zizou”, alături de care şi-a făcut şi o poză de pus în ramă.
Anul trecut a venit rândul altor tineri fotbalişti timişoreni să reprezinte România la turneul internaţional, organizat de această dată de Anglia, la Londra, după ce şi Johannesburg-ul (de două ori), Madridul şi Varşovia găzduiseră, în ultimii ani, competiţia.

Când nimeni nu mai visa…

Povestea prezenţei pe Wembley a puştilor de la Electrica Timişoara, căci ei au fost participanţii din ţara noastră la ediţia din acel an, a început la faza naţională a Cupei Hagi Danone. Iniţial, tinerii fotbalişti de lângă Gara Mică s-au oprit în penultimul act al turneului final din vară, de la Arad, însă, ulterior, câştigătoarea trofeului, CSŞ Corabia, a fost acuzată că a folosit jucători cu vârste mai mari decât cele permise de regulamentul competiţiei.
Antrenorul Electricii, grupa de jucători născuţi în 2001, tânărul Marius Nichitean (a făcut junioratul la Poli, iar apoi, ca senior, a evoluat la Electrica, UMT, Timişul Albina, Textila Timişoara şi, ultima oară, până în vară, chiar la Ripensia!), ne-a povestit cum s-au derulat evenimentele: ”Eram la unul dintre cele mai importante turnee juvenile din Europa de Est, găzduit în vară de Slovacia. În meciul cu Academia din Pecs, la scorul de 1-0 pentru maghiari, în tribune, părintele unui jucător de-al nostru a primit un mesaj că semifinalele Cupei Hagi Danone se vor rejuca. La aflarea veştii, cu toţii ne-am bucurat, inclusiv jucătorii mei, încât am surprins asistenţa de la acel meci în care eram conduşi”.
FRF aprobase memoriul depus de echipele Sporting Junior Vaslui şi Interstar Sibiu împotriva celor de la CSŞ Corabia şi a sancţionat gruparea din Oltenia cu pierderea jocurilor la ”masa verde” şi excluderea din competiţie.
La mijloc de iulie, la Buftea, la rejucarea fazei finale (la care vasluienii nu s-au mai prezentat, în semn de protest), Electrica a trecut cu 2-1 de CFR Cluj, iar apoi, în finală, cu acelaşi scor, de Interstar Sibiu.

În ”templul fotbalului”

Timişorenii au obţinut astfel biletele pentru Londra, însă numai pentru 12 jucători şi un antrenor, aşa cum au stabilit organizatorii pentru fiecare participantă. Din lotul de 14 care a contribuit la calificare, antrenorul a fost nevoit să-i lase acasă pe Denis Hădărugă şi Alexandru Braşoveanu. ”A fost o situaţie jenantă şi pentru mine de a renunţa la cei doi şi la delegatul echipei, dar avem un colectiv unit şi cu toţii au înţeles situaţia”, a explicat Nichitean.
Ajunşi în Anglia pe 3 septembrie, după un drum lung şi obositor pe traseul Timişoara – Bucureşti – München – Londra, căci aşa rezervaseră organizatorii biletele de avion, bănăţenii au fost foarte bine primiţi. ”Condiţiile de acolo nu prea pot fi descrise, doar dacă le trăieşti… Am fost preluaţi încă de la aeroport de un organizator şi duşi într-un campus imens. Acolo erau vreo 15 terenuri de fotbal şi cam tot atâtea de rugby. Măsurile de securitate au fost maxime, nici părinţii nu se puteau apropia de copii”, s-a destăinuit tehnicianul Electricii, completat de fostul atacant al lui Poli şi al UTA-ei, Vali Miculescu, al cărui fiu, David, face parte din trupa lui Nichitean: ”Tot ce am reuşit a fost să bat palma prin gard cu fiul meu!”.
În primele zile, meciurile s-au disputat în campus. Electrica Timişoara, devenită ”România”, a evoluat în grupa G a competiţiei la care au participat 32 de naţiuni. După 1-2 cu Arabia Saudită, 0-0 cu Spania şi 2-1 cu Ucraina, de-acum juniorii D de la Electrica au terminat pe 3 în grupă, cu 4 puncte, după Arabia Saudită şi Spania, care au remizat în ultimul meci şi au acumulat câte 5 puncte. Apoi, în fazele eliminatorii: 0-0 (8-9 la lovituri de departajare) cu Belgia, 4-1 cu Tunisia, 0-1 cu Chile. În fine, în ultima zi a competiţiei, toate meciurile s-au disputat în ”catedrala fotbalului”, Wembley. În faţa a circa 10.000 de spectatori (!), timişorenii au cedat, 0-1, în faţa Marocului şi au terminat pe locul 28. Trofeul a fost cucerit de Franţa, care a depăşit Brazilia, în finală, la lovituri de departajare.

Hagi, cu ochii pe timişoreni

Meciul cu Maroc, de pe Wembley, a fost urmărit şi de ambasadorul Cupei Hagi Danone în România, Gheorghe Hagi. ”Regele” a stat în spatele băncii timişorene şi deja îi are în vedere, pentru Academia sa, pe doi componenţi ai Electricii, Miculescu şi Sofran.
Despre cum a fost în Anglia ne-a vorbit şi David Miculescu, cel care vrea să păşească pe urmele lui Cristiano Ronaldo. ”A fost o experienţă frumoasă şi sper să ajung şi ca senior pe Wembley. Am avut foarte multe de învăţat”, a afirmat Miculescu jr., completat de Nicolae Sofran, mare admirator al lui Rooney: ”A fost ceva extraordinar, de neuitat şi ne dă mult curaj pentru viitor”.

Lotul

Grupa juniorilor născuţi în 2001 de la Electrica a fost formată de profesorul Dorel Maşcovescu şi preluată în 2011 de Nichitean. Pe Wembley au ajuns portarii Robert Popeţ, Alex Daminescu, fundaşii Lucian Vidican, Răzvan Morariu, Eric Paşcu, Denis Dreţcanu, mijlocaşii Andrei Cărăbaş, Gino Buşu, Casian Vicol şi atacanţii Nicolae Sofran, Victor Bânzar şi David Miculescu. Din lot mai fac parte Denis Hădărugă, Alexandru Braşoveanu, Răzvan Mohorâta, Daren Viţelaru, Andrei Ciachir, Robert Badea, Denis Stanciu (venit în vară de la LPS Banatul), Roberto Szabo, Hossein Vahid Azari şi Raul Chevereşan (toţi veniţi de la Porto Bega).

Ovidiu Lința