Viitorul, singura echipă românească din eurocupe acum, start cu dreptul! Ignoranță marca sport.ro

Sursa foto: academiahagi.tv

Aseară, Viitorul Constanța a debutat în această ediție a Ligii de Tineret UEFA, devenind a doua echipă românească participantă în competiție. Prima a fost Steaua, în chiar prima ediție oficială (2013/14), roș-albaștrii ocupând locul 3 din 4 în grupa E, cu 5 puncte, după Chelsea și Schalke 04 (calificate mai departe) și înaintea lui Basel. Steaua a avut atunci nu mai puțin de șase jucători, împrumutați special pentru competiție, chiar de la Viitorul Constanța! Printre ei, Hodorogea (acum titular la Viitorul, la seniori), Al. Mitriță (acum la Pescara) și Târnovan (acum tot la Steaua, dar la seniori), primii doi fiind și actuali internaționali de tineret.

Competiția este rezervată juniorilor mari, U19 (n. 1997), în ediția actuală fiind permiși și trei jucători U20. Anterior, se disputaseră două ediții neoficiale (2011/12 și 2012/13) ale competiției, sub denumirea de liga ca, trecându-se la Liga de Tineret UEFA (UEFA Youth League) odată cu preluarea de către UEFA ca for organizator. Dacă, în primele două ediții oficiale, competiția a fost rezervată exclusiv echipelor ale căror formații de seniori s-au calificat pentru sezonul respectiv în grupele Ligii Campionilor (astfel participând și Steaua), din această ediție s-au adăugat, în premieră, și campioanele naționale ”en titre” U19 ale celor mai bine clasate 32 de țări în clasamentul coeficienților UEFA. Liga de Tineret UEFA are, astfel, două secțiuni, secțiunea Liga Campionilor (în paralel cu Liga Campionilor la seniori) și secțiunea campioanelor naționale (eliminatorie), cele două secțiuni unificându-se în faza finală. Un sistem mai complicat, care se înscrie în tendința generală de a complica, regulamentar și competițional, un joc atât de simplu și de frumos, fotbalul.

Ieri, în prima manșă a 16-imilor secțiunii campioanelor naționale, Viitorul a remizat în deplasare, 2-2 cu FC Minsk, în deplasare. Meciul s-a disputat în capitala Belarusului, în nocturnă, fiind prima partidă, all time, din noua secțiune a competiției. Startul a fost groaznic pentru băieții clubului fondat de Gică Hagi: în min. 18 era 2-0 pentru ex-sovietici. Răzvan Marin (25, din penalty) și Andrei Ciobanu (67) au adus egalarea, românii având acum prima șansă la calificare. R. Marin, unul dintre jucătorii U20 permiși de regulament, a fost căpitanul echipei. Fiul fostului fundaș stânga al Stelei și naționalei din deceniul trecut, Petre Marin, el a marcat și unicul gol al ultimului meci susținut de seniorii Viitorului, 1-0 acasă cu Petrolul, sâmbătă, în Liga I, dintr-o fantastică lovitură liberă.

Returul, la 21 octombrie, la Ovidiu, de la ora 18:00. Echipa lui Hagi sr. s-a calificat în competiție câștigând, la finalul sezonului trecut, titlul național la U19, după 1-0 în finala cu Dinamo.

Lotul Viitorului pentru Liga de Tineret UEFA cuprinde doar jucători români. Printre ei, și căpitanul din acest moment al echipei de seniori, Ianis Hagi, care nu a făcut însă parte din lotul deplasat la Minsk, dar și Dragoș Nedelcu și timișoreanul Carlo Casap, integraliști în Belarus. Antrenorul echipei este Vasile Mănăilă, fostul fundaș-mijlocaș dreapta al Farului (unde a fost coleg cu Gică Hagi), Universității Craiova (cu care a cucerit eventul, în 1991) și naționalei României (o singură selecție, în 1991).

De remarcat că, în aceeași formulă, sub denumirea de Viitorul II (echipă de Liga a III-a), juniorii au eliminat pe Academica Clinceni în 16-imile Cupei României, 2-1 la Ovidiu. Săptămâna trecută, prima garnitură a lui Gică Hagi a eliminat, tot în Cupă, pe Ripensia…

Viitorul este singura echipă românească ce mai joacă în acest moment în cupele europene. Pentru că și Liga de Tineret UEFA este tot din această categorie, fiind chiar cea mai importantă competiție juvenilă intercluburi de pe plan internațional.

P.S. O nouă mostră de ignoranță jurnalistică: ”Puștii lui Hagi au o șansă uriașă să ajungă în grupe”, titrează sport.ro (vezi aici). În care grupe, dragilor? Nu vreau să fiu rău, suntem colegi de breaslă, dar chiar sunteți penibili…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de