Tiki-taka a murit

Foto: Josep Guardiola (sursa: Wikipedia)

Aseară, Bayern-ul lui Guardiola a fost eliminat de Atletico Madrid. De fiecare dată, în cei trei ani în care spaniolul Josep Guardiola a fost pe banca bavarezilor, echipa a fost stopată în semifinalele Ligii Campionilor, de câte unul dintre cei trei ”granzi” ai Spaniei: Real Madrid, Barcelona, acum Atletico.

Stilul tiki-taka a fost reprezentativ pentru Barcelona și naționala Spaniei la granița deceniului trecut cu cel actual. Un stil de succes, aducându-le celor două echipe două trofee de Liga Campionilor (2009, 2011), respectiv două titluri europene (2008, 2012) și unul mondial (2010).

Diferența dintre cele două echipe era însă, ca joc, în cadrul aceluiași stil tiki-taka, importantă. Barcelona îl avea pe Messi, Spania practic, în schimb, un joc ceva mai vertical.

La catalani, Guardiola dusese tiki-taka la extrem. Posesie prelungită, până la plictiseală, finalizată cu mulțimea de goluri a lui Messi.

Părea un stil pentru istorie. Și a făcut, acest stil, istorie. Dar pentru scurtă vreme și nu va rămâne în istorie.

După plecarea sa de la Barcelona, echipa ”blaugrana” și-a schimbat stilul, iar Guardiola n-a mai câștigat, pe plan internațional, nimic (exceptând o Supercupă a Europei, cu Bayern, la penalty-uri, contra lui Chelsea, în vara 2013, imediat după venirea antrenorului la München).

N-a câștigat nimic trei ani la rând! Mai mult, a reușit să depersonalizeze și să degermanizeze avântatul Bayern al lui Heynckes.

S-a dovedit definitiv că, la Barcelona de-acum câțiva ani, cheia a fost Messi, și nu Guardiola sau a lui tiki-taka.

Aseară, un stil de joc s-a stins. Nimănui nu-i va părea rău.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de