Urmașul lui Deyna, Lato și Boniek

LewandowskiFoto: Robert Lewandowski în tricoul Borussiei Dortmund (sursa: Wikipedia)

Robert Lewandowski

N. 21 august 1988, Varşovia (Polonia)
1,84 m / 78 kg
Cariera de jucător
1997-2004   Varsovia Varşovia (copii, juniori)
2005   Delta Varşovia (D4)
2005-06       Legia II Varşovia (D4)
2006-08       Znicz Pruszkow (D3, D2)
2008-10       Lech Poznan (D1)
2010-14      Borussia Dortmund (Germania – D1)
din 2014 Bayern München (Germania – D1)
Vârf de atac
A cucerit titlul național în Polonia (2010), Cupa Poloniei (2009), Supercupa Poloniei (2009), titlul național în Germania (2011, 12), Cupa Germaniei (2012), Supercupa Germaniei (2013), a participat la turneul final CE (2012), finalist al Ligii Campionilor (2013)
Jucătorul polonez al anului (2011, 12, 13), golgeter al D1 din Polonia (2010), golgeter al D1 din Germania (2014)
A cucerit ”Steaua Răsăritului” (2013)
66 selecții / 23 goluri în naționala Poloniei (din 2008)

Ajunsă la cea de a 8-a ediţie, ancheta “Steaua Răsăritului” l-a desemnat pe atacantul Borussiei Dortmund, Robert Lewandowski, drept cel mai bun fotbalist din Estul Europei în 2013. După croatul Davor Suker, muntenegreanul Predrag Mijatovic, ucraineanul Andrii Şevcenko şi cehul Pavel Nedved, a fost primul polonez care obţine această distincţie.

Tip cu un puternic simț al responsabilității, Lewandowski provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl a fost antrenor de judo şi a jucat fotbal. Mama şi sora Milena, cele care l-au îngrijit de la 15 ani, când tatăl său a murit, au fost amândouă jucătoare de volei. În plus, soţia, Anna Stachurska, are centura neagră la karate, la Cupa Mondială din 2008 câștigând chiar medalia de bronz. Pe de altă parte, Robert nu are nicio legătură de rudenie cu Mariusz Lewandowski, de asemenea un fotbalist care a îmbrăcat tricoul naţionalei Poloniei şi care s-a aflat şi sub comanda lui Mircea Lucescu, la Şahtar Doneţk, în deceniul trecut.

Robert Lewandowski şi-a făcut junioratul la clubul Varsovia din capitala Poloniei. La seniori a debutat în 2005, evoluând apoi pentru echipa a doua a celor de la Legia. Doi ani mai târziu, era deja golgeter al celui de al treilea eşalon, cele 15 reuşite ajutând pe Znicz Pruszkow să promoveze. În continuă ascensiune, finalul următorului sezon avea să-l găsească în postura de cel mai bun marcator al ligii secunde, cu 21 de goluri.

Imediat, a atras atenţia locului 4 din Ekstraklasa, Lech Poznan, care l-a cumpărat cu 1,5 mil. zloţi (aproximativ 380.000 de euro). Debutul în tricoul “ceferiştilor”, pe 17 iulie 2008, a avut loc în manşa I a primului tur preliminar al Cupei UEFA, contra lui Hazar Lankaran din Azerbaidjan. Intrat ca rezervă, Lewandowski a marcat unicul gol al întâlnirii. Ulterior, avea să mai puncteze împotriva lui Grasshoppers şi Austria Viena, punând umărul la un parcurs excelent al celor din Poznan, care au trecut de faza grupelor şi-au fost eliminaţi cu dificultate în 16-imi, de Udinese. Şi în campionat debutul a fost la fel de promiţător, Robert înscriind după numai patru minute de joc în poarta lui GKS Belchatow. Ediţia 2009/10 i-a adus un alt trofeu de golgeter, cel al primei ligi. Cele 18 reuşite, plus una în cupa națională, au făcut ca Lech să-şi treacă în palmares al 6-lea titlu de campioană şi a 5-a Cupă a Poloniei.

Transferul la Dortmund

Declarat în 2008 revelația anului în ţara natală, iar apoi jucătorul anului 2009 în Ekstraklasa, de Lewandowski au început să se intereseze marile cluburi. Din multitudinea de oferte, pe 16 iulie 2010 a optat pentru Borussia Dortmund, o echipă aflată în reconstrucţie, după ce tocmai ratase locurile de Champions League. A fost cel mai costisitor transfer al Borussiei din acea vară, suma plătită polonezilor fiind de circa 4,75 de mil. de euro. Conform propriilor declaraţii, a ales Germania pentru că “diferențele dintre cele două țări nu sunt atât de mari”. Un ajutor important era şi faptul că vorbea germană aproape perfect. De asemenea, avea exemplul altor internaţionali polonezi care s-au afirmat în Bundesliga: Wlodzimierz Smolarek (Eintracht Frankfurt), Euzebiusz Smolarek (tot la Borussia Dortmund) ori Kamil Kosowski (Kaiserslautern). Ca să se acomodeze mai uşor, alături îi va avea şi pe conaţionalii Jakub Blaszczykowski şi Lukasz Piszczek, deveniţi piese de bază în angrenajul Borussiei.

Tehnicianul galben-negrilor, Jürgen Klopp, îl vedea drept jucătorul polonez cel mai interesant din ultimii 10-15 ani, în timp ce fostul său antrenor de la Lech, Jacek Zielinski, în semn de apreciere pentru talentul său, considera că “a fost la fel de important pentru noi ca și Wayne Rooney pentru Manchester United”.

În primul an de Bundesliga a marcat doar opt goluri, neavând asigurat un post de titular. Dar, în următorul campionat, beneficiind şi de accidentarea gravă a internaţionalului paraguayan Lucas Barrios (al treilea marcator al Bundesligii în stagiunea 2009/10), prezenţa sa în primul “11” a devenit un lucru obişnuit. Lewandowski a profitat din plin de oportunitatea ivită, contribuind cu 22 de goluri (niciunul din penalty) la al doilea titlu consecutiv pentru cei din Dortmund. În ultimul meci al sezonului, Robert a realizat un hat-trick în finala Cupei Germaniei, marea rivală Bayern München fiind îngenuncheată cu 5-2.

2013 a fost anul deplinei maturităţi pentru Lewandowski. La Dortmund, va stabili un nou record al celei mai lungi perioade de eficacitate din istoria clubului. A marcat în 12 etape consecutive (între etapele 17-30, în rundele 22 şi 23 lipsind din cauza unei suspendări), depăşind performanţa înregistrată în urmă cu 48 de ani de fostul internaţional vest-german Friedhelm “Timo” Konietzka. Cele 24 de goluri înscrise de-a lungul ediţiei l-au clasat al doilea în topul golgeterilor Bundesligii, la o reuşită în urma vedetei lui Bayer Leverkusen, Stefan Kiessling.

Tot polonezul avea să devină primul jucător din istorie care înscrie patru goluri într-o semifinală de Liga Campionilor, pe 24 aprilie 2013, pe Signal Iduna Park, umilind de unul singur pe mult mai cotata Real Madrid. Cu 10 reuşite, două mai puţin decât Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator al ediţiei, îşi va duce echipa într-o nouă finală Champions League după 16 ani, pierdută ulterior, pe Wembley, în favoarea lui Bayern.

Dacă la Borussia şi-a continuat prestaţiile excelente şi în toamna 2013, trecându-şi de 11 ori numele pe lista marcatorilor în turul Bundesligii, Lewandowski nu a reuşit să-şi conducă echipa naţională la Mondialul de la Rio. Distribuită în grupa H, deloc uşoară, a preliminariilor, cu Anglia, Ucraina, Muntenegru, R. Moldova şi San Marino, Polonia a înregistrat o clasare dezamăgitoare, doar locul al 4-lea.

Anul trecut, lui Lewandowski i s-a încheiat contractul cu Borussia. Dorit de Manchester United, Barcelona sau Real Madrid, a preferat tot Germania, existând premisele de a-şi construi o carieră şi mai prestigioasă. Pe 3 ianuarie 2014 a semnat cu Bayern, campioana Europei şi a lumii, ajungând gratis, în vara ce a urmat, în capitala Bavariei, deşi avea o valoare de piaţă de 39 de mil. de euro. A fost al doilea jucător important al galben-negrilor care trece pe Allianz Arena într-o perioadă relativ scurtă de timp, după Mario Götze.

Ioan Gogoșanu