Liga Campionilor… juniorilor

Articol apărut în nr. 1 (octombrie 2013) al revistei ”Ripensia Sport Magazin”

Până să pună în practică proiectul futurist al unui turneu final de Campionat European disputat pe stadioane din mai multe ţări ale Bătrânului Continent, preşedintele UEFA, Michel Platini, a dat în această toamnă startul unei noi competiţii la nivel de cluburi: UEFA Youth League (Liga de Tineret UEFA), o variantă a Ligii Campionilor pentru juniori under 19.

De altfel, cel puţin în faza grupelor, întrecerea copiază formatul Champions League, tragerea la sorţi de la seniori aplicându-se şi pentru juniori. Ulterior, şi pentru a nu da naştere unor cheltuieli suplimentare apreciabile, au fost stabilite reguli diferite faţă de competiţia seniorilor, cu atât mai mult cu cât s-ar putea ivi cazuri în care cele două formaţii ale unui club să aibă adversari diferiţi şi implicit costuri de deplasare în plus. Astfel, în fazele următoare se va juca numai câte o manşă. În optimi, câştigătoarele de grupă vor avea avantajul terenului propriu, în timp ce, pentru sferturi, gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi. Semifinalele şi finalele se vor disputa pe 11, respectiv 14 aprilie, pe stadionul Colovray din Nyon (Elveţia), acolo unde se află şi sediul forului european. Totodată, Platini nu şi-a uitat predecesorul, astfel că trofeul întrecerii poartă numele Lennart Johansson, în onoarea celui care a deţinut şefia la UEFA timp de 17 ani.

NextGen Series şi Viareggio Cup

UEFA Youth League este continuatoarea unei alte competiţii (amicale), NextGen Series, creată de Justin Andrews, un producător de televiziune, şi Mark Warburton, directorul sportiv al lui Brentford, formaţie din a treia ligă engleză. NextGen Series, la care au participat cele mai bine organizate cluburi la nivelul U20, a avut o existenţă efemeră, de doar două ediţii. Prima campioană a fost Internazionale Milano, după finala cu Ajax Amsterdam din 2012, iar al doilea trofeu, în acest an, a intrat în posesia lui Aston Villa, învingătoare cu 2-0 în dauna adversarei Stelei din grupa E, Chelsea Londra.

Chiar dacă nu are încă anvergura unui alt turneu pentru juniori U19, Viareggio Cup, competiţie amicală găzduită de localitatea italiană cu acelaşi nume, care a ajuns în acest an la cea de a 65-a ediţie şi la care participă 48 de cluburi din întreaga lume, Liga Campionilor juniorilor s-ar putea dovedi o variantă utilă pentru participante să identifice soluţii mai puţin costisitoare pentru echipele de seniori, mai ales că trăim încă într-o perioadă în care există destule formaţii care cheltuie sume exorbitante pentru transferuri.

Autohtoni şi străini

Dintre cele 32 de participante, doar opt au aliniat la start loturi formate numai din autohtoni, fără străini: Ajax, ŢSKA Moscova, Galatasaray, PSG, Real Sociedad, Şahtar Doneţk, Steaua, Zenit.

Real Sociedad aminteşte de vecinii de la Athletic Bilbao, o grupare la care evoluează numai jucători de etnie bască. Deşi echipa din Ligue 1 a cheltuit în vara trecută aproximativ 96 mil. de euro pentru străini, la nivel de juniori PSG se bazează numai pe “elemente” locale. După ce ne-a obişnuit ani la rând cu loturi multinaţionale formate în propria pepinieră, iată că la acest nivel Ajax se bazează pe un lot format numai din jucători cu cetăţenie olandeză.

La polul opus se situează Juventus, care are o trupă alcătuită din jucători de 10 naţionalităţi. Printre aceştia se află şi fundaşul Vlad Marin, singurul român din competiţie care nu evoluează în tricoul celor de la Steaua. Tânărul originar din Rm. Vâlcea a părăsit România când avea doar 8 ani. Iniţial s-a afirmat la “Primavera” lui Lazio, ajungând chiar să-l impresioneze pe antrenorul formaţiei din Serie A, Vladimir Petkovic. Ulterior, Manchester City a pus ochii pe el, iar în august 2012, Marin a ajuns coleg cu Pantilimon. Totuşi, din cauza unor probleme cu permisul de muncă, s-a reîntors în “Cizmă”, la Juventus. Contactul cu lumea mare a fotbalului pare-se că l-a făcut să-şi piardă minţile. Lipsit de patriotism, avea să declare: “Nu mă consider român! Aştept convocări de la reprezentativele de tineret ale Italiei”. Debutul lui în UEFA Youth League n-a fost unul de succes, înscriindu-şi un autogol în remiza, 2-2, de la Copenhaga, iar apoi, în disputa cu Galatasaray, nu a mai fost folosit.

Tragerea la sorţi a trimis în grupa H patru dintre cele mai prestigioase cluburi din sectorul juvenil: Milan, Barcelona, Ajax şi Celtic. Barcelona este un caz unic pe plan mondial. Pe 25 noiembrie 2012, într-o partidă cu Levante din Primera Division, a utilizat 11 jucători proveniţi din La Masia, academia campioanei Spaniei. În UEFA Youth League, catalanii aliniază o a treia echipă a clubului, căci Barcelona B este o competitoare obişnuită din Segunda Division. În actualul lot sunt prezenţi nu mai puţin de cinci camerunezi. De altfel, conaţionali de-ai lui Eto’o se regăsesc la mai multe dintre cele 32 de competitoare, asta în condiţiile în care, paradoxal, naţionala cu cele mai bune rezultate la juniori de pe continentul negru este Ghana.

În numele tatălui. Tatăl e Zidane

Evident, printre jucătorii înscrişi în această competiţie, sunt destui care bat la porţile echipelor de seniori. Astfel, sunt de urmărit: Adnan Januzaj, un belgian extrem de talentat, care a intrat şi în atenţia lui David Moyes, managerul “diavolilor roşii”; atacantul lui Leverkusen, Marc Brasnic, unul dintre cei mai productivi jucători din A-Junioren-Bundesliga; John Swift, un posibil înlocuitor pentru Frank Lampard nu doar în trupa lui Jose Mourinho, ci şi în naţionala Angliei; englezul cu origini nigeriene de la Arsenal, Chuba Amechi Akpom, prezent în vară cu trupa lui Arsene Wenger în turneul de pregătire din Asia; ori portughezul de la Manchester City, Marcos Lopes, care a jucat pentru echipa mare a “cetăţenilor” în Cupa Angliei, având nevoie de numai două minute pentru a-şi trece numele pe lista marcatorilor contra lui Watford. Marcos Lopes este golgeterul la zi al competiţiei, cu 5 reuşite după primele două runde.

Jucătorul cu cel mai sonor nume este Enzo Alan Zidane, fiul fostei vedete a naţionalei Franţei. Chiar dacă nu se ridică la valoarea tatălui său, are deja în CV, la numai 18 ani, partide la juniorii lui Juventus, Real Madrid şi naţionala U15 a Spaniei.

Steaua, ruda săracă a competiţiei, cu tot cu întăririle lui Hagi

În privinţa cluburilor participante, caz aparte este şi cel al campioanei României, Steaua. Slab organizată la acest nivel, a avut nevoie de ajutor de la Viitorul Constanţa şi ASA Tg. Mureş pentru a-şi încropi un lot competitiv. Robert Hodorogea, Adrian Boitoş, Bogdan Vasile, Daniel Gheorghe, Alexandru Târnovan şi Ionuţ Mitriţă au fost împrumutaţi de la gruparea patronată de Hagi. Ultimii doi au debutat în acest sezon în Liga I, primul în etapa întâi, cu Astra, iar al doilea în runda a 5-a, cu Gaz Metan Mediaş. Ulterior, Mitriţă a jucat pentru militari în Cupa României, în facila victorie cu surprinzătoarea Avântul Bârsana. De la mureşeni a fost adus Răzvan Stoica, pe care Edi Iordănescu îl cooptase în lotul formaţiei de seniori a trupei ardelene.

Antrenorul roş-albaştrilor este Ion Toma, cel care s-a făcut remarcat în Cupa Liceelor, competiţie pe care a câştigat-o în mai multe rânduri cu Liceul Mircea Eliade. Director adjunct al respectivei instituţii de învăţământ, Ion Toma fusese numit şef al Centrului de copii şi juniori de la Steaua în 2011, dar a fost pe punctul de a fi dat afară într-un moment în care clubul bucureştean urmărea să reorganizeze sectorul juvenil, cu atât mai mult cu cât bucureştenii tratează cu indiferenţă acest sector, echipa lor de bază din Liga I neincluzând vreun produs al propriei pepiniere. Nu-i de mirare că în primele jocuri din grupă, cu Schalke şi Chelsea, micii stelişti nu au marcat, dar, în schimb, au încasat şapte goluri.

Pe bancă, Inzaghi şi Vieira

Apropo de antrenori, pe lângă o serie de tehnicieni care, în lipsă de publicitate, nu spun nimic publicului larg, la câteva grupări figurează nume care au a scris o pagină glorioasă în istoria fotbalului. Astfel, tinerii lui Milan sunt pregătiţi de Filippo Inzaghi, câştigător al Ligii Campionilor în sezoanele 2002/03 şi 2006/07 şi al doilea marcator din istoria cupelor europene, cu 70 de goluri.

La Manchester City îl întâlnim pe Patrick Vieira, fostul campion mondial şi european cu naţionala ”Cocoşului galic” aflându-se la debut în noua meserie. Pe banca vecinilor de la United stau Nicky Butt şi Paul Scholes, coechipieri la victoria “Diavolilor roşii” în finala Champions League din 1999. O situaţie aparte este la Olympiakos Pireu. Grecii par hotărâţi să trateze cu maximă seriozitate domeniul juvenil, fiind printre puţinii care au desemnat un antrenor străin pentru echipa U19. La cei 50 de ani, germanul Bernd Storck este unul dintre cei mai în vârstă tehnicieni din UEFA Youth League, fiind “achiziţionat” de la naţionala mare a… Kazahstan-ului.

Pe banca lui Celtic stă o mai veche amintire a lui… Ionel Ganea. John Kennedy este cel care pe 31 martie 2004 trăia cel mai ghinionist debut în naţionala Scoţiei. După ce a apucat să evolueze numai vreo 14 minute, o intervenţie ”criminală” a ”Ganezului” l-a determinat să-şi agaţe ghetele în cui.

Noua competiţie, UEFA Youth League, este o bună oportunitate atât pentru tinerii fotbalişti, să dobândească experienţa meciurilor internaţionale, cât şi pentru antrenorii aflaţi la început de carieră. Nu în ultimul rând, este o şansă de afirmare pentru arbitrii care visează la “Top Class”. Actualul format al întrecerii se va păstra şi în ediţia următoare, după care se doreşte, deja, o reformare a proiectului.

Foto din introducere: Barcelona U19 în 2013 (sursa: fcbarcelona.com)

Ioan Gogoşanu