Săptămâna trecută, o nouă decizie a instanței de genul celei care a aruncat Steaua în aer la final de 2014: Tribunalul București a decis că marca Universitatea Craiova aparține lui CS Universitatea Craiova. Adică grupării existente acum în Liga I, înființată în 2013, înscrisă direct în liga secundă (!!), promovată în elită împotriva regulamentului (care stipula trei ani de afiliere anterioară) și supranumită, corect, ”clona”.
Să ne întoarcem în trecut. Acum vreun sfert de secol, când credeam că ne va fi bine.
După Revoluție, toate cluburile de fotbal din România au fost obligate să se reorganizeze conform Legii 21/1924 și, ulterior, conform Legii 69/2000. Acesta e primul aspect esențial.
Astfel, grupările au fost nevoite să se desprindă de ministerele, instituțiile de învățământ etc. de care aparțineau până atunci. De exemplu, Politehnica Timișoara a fost nevoită să se ”rupă” de Universitatea Tehnică (acum Universitatea Politehnica) din Timișoara, Universitatea Craiova – de Universitatea din Craiova, Dinamo – de Ministerul de Interne, iar Rapid – de Ministerul Transporturilor, Steaua – de Ministerului Apărării Naţionale.
La toate aceste cluburi, preluarea s-a făcut cu tot ceea ce ține de (cum zicem azi; pe atunci, cuvântul ăsta nu apăruse în limba română) brand: denumire, palmares, culori, siglă etc. Acesta este al doilea aspect esențial. Chiar dacă, pe atunci, nimeni nu își punea problema palmaresului, asta va apărea după 2003, odată cu diversiunea Poli AEK – Zambon.
Ulterior, proprietarii grupărilor s-au mai schimbat, aceștia preluând tot activul și tot pasivul. Activul incluzând tot ceea ce ține de brand: denumire, palmares, culori, siglă etc. E drept, legea și regulamentele fotbalistice din acele perioade permiteau cluburilor să funcționeze pe societăți noi, pentru a li se șterge datoriile. Era proastă, dar așa era legea! Acesta este al treilea aspect esențial.
Ei bine, instanța tot decide altceva. Deciziile sunt, desigur, conform legii, dar atunci legea nu-i bună și trebuie schimbată!
Și nici azi nimeni nu știe exact ce implică, în aceste cazuri, noțiunea de marcă: denumire, palmares, culori.
A veni azi, după atâția ani, și a stabili că, de fapt, nu am fost cei care am fost este o prostie fără seamăn. Doar că aici nu de prostie e vorba, ci doar de interese.
Pe logica actuală a instanței, vom afla că, de fapt, Universitatea Craiova, Politehnica Timișoara, Steaua, Dinamo, Rapid și toate celelalte nu au existat vreo două decenii.