Foto: Delegația României fotografiată pe stadionul din Ohrid, înaintea turneului; de la stânga la dreapta, sus: Anghel, Coclici, Graur, Stăncioiu, David, Sămînță; jos: Cireap, Dan, Suciu, Rotariu.
În perioada 8-12 octombrie, în superbul oraș Ohrid (Macedonia) a avut loc a 3-a ediție a Balcaniadei de fotbal a presei sportive.
România (deținătoarea ”en titre” a trofeului) a fost reprezentată de o selecționată formată exclusiv din jurnaliști timișoreni, onoare acordată de președintele Asociației Presei Sportive din România (APSR), Dumitru Graur.
Antrenor-jucător al selecționatei ”tricolore” a fost celebrul ex-internațional Iosif Rotariu, regulamentul competiției permițând prezența unui fost jucător.
Din delegația României au făcut parte Dumitru Graur (președinte APSR), Octavian Stăncioiu (selecționer și manager al naționalei ”tricolore”) și lotul de jucători (cu numerele pe care le-au purtat pe tricou la competiție):
Echipa-tip a fost următoarea: Cireap – Anghel, David, Suciu – Rotariu (c) – Sămînță.
La turneu, naționala României a evoluat într-un echipament marca Macron, compus din tricouri galbene, șorturi albastre și jambiere roșii, adică exact combinația folosită de naționala ”mare” a României la turneele final ale Campionatelor Mondiale din 1970 și 1990, la ultimul Iosif Rotariu fiind titular al ”tricolorilor”.
S-a jucat pe teren redus, în formula 5+1, două reprize a câte 15 minute (exceptând cele două finale – două reprize a câte 20 minute), pe terenul principal al stadionului local SRC Biljanini Izvori din Ohrid (2.500 locuri), arenă cu nocturnă, folosită pentru antrenamente și de naționala Macedoniei!
A fost a treia ediție a acestei competiții anuale, numită, oficial, Balkan Mini-football Tournament for Journalists și dotată cu trofeul Nikolai Kolev-Michmana Cup. Prima ediție a avut loc în 2012, la Bansko (Bulgaria), și a fost câștigată de Bulgaria; a doua ediție, în 2013, la Bușteni (România), câștigată de România. Astfel, până la ediția curentă, se impuseseră doar gazdele. Nikolai Kolev, poreclit Michmana, a fost un celebru comentator TV bulgar, stins din viață în 2004, la 72 de ani. În memoria sa, Asociația Bulgară a Junaliștilor Sportivi, organizatoarea ediției inaugurale, a dat numele acestui trofeu, care este transmisibil.
La ediția 2014 au participat opt echipe: cinci din fosta Iugoslavie, cele două de limbă română, plus Bulgaria. S-au alcătuit două grupe de câte patru, locurile 1-2 jucând, încrucișat, semifinalele, iar locurile 3, respectiv 4 – meciuri de clasament.
Joi, 9 octombrie, s-au jucat toate meciurile din grupe. România a înregistrat rezultatele:
5-4 (2-0) cu Bosnia și Herțegovina. Au marcat: Rotariu, David, Anghel, plus două autogoluri. Am condus cu 4-0, bosniecii au revenit la 4-3, apoi a fost 5-3. Meci cu trei autogoluri (unul în poarta noastră).
1-7 (0-2) cu R. Moldova. A marcat: Rotariu. Meci fără istoric. Gol superb al lui ”Roti”, din lovitură liberă.
5-4 (0-2) cu Croația. Au marcat: David, Rotariu (2), plus două autogoluri. Meci nebun, am ratat imens. Mai bine spus, portarul croaților a făcut minuni.
Astfel, România a ocupat locul 2 în grupa B, calificându-se în semifinale, unde a întâlnit a doua zi (vineri) pe Bulgaria. A fost Bulgaria – România 10-2 (5-0). Au marcat: David, Sămînță. Nu căutăm scuze și explicații, dar nu putem să nu vă spunem că bulgarii au venit – lucru recunoscut și de organizatorii turneului – cu jucători de fotbal activi.
Sâmbătă, 11 octombrie, de la ora locală 10, finala pentru locul 3. Din nou cu ”tricolorii” de peste Prut. R. Moldova – România 11-6 (4-1). Au marcat: Rotariu (2), Coclici, Sămînță (3). Din nou, nicio șansă contra basarabenilor. De remarcat hat-trick-ul lui Vali Sămînță.
Am terminat astfel pe locul 4. Onorabil, având în vedere că am fost, practic, selecționata unui oraș și am jucat contra selecționatelor naționale. Am lăsat în urmă, în clasamentul final, toată floarea cea vestită a fostei Iugoslavii: Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația și țara gazdă, Macedonia, clasată ultima!
Competiția a fost câștigată, la lovituri de departajare, de Bulgaria, aflată la al doilea trofeu în cele trei ediții.
Un cuvânt deosebit despre echipa Moldovei de peste Prut. Cea mai bună echipă a turneului, conform opiniei lui ”Roti”, au pierdut dramatic semifinala cu Muntenegru. Niște băieți formidabili, în frunte cu fiul președintelui republicii, Nicu Timofti, și cu fostul jucător Dumitru Ciumac (33 ani, ex-Ceahlăul), golgeterul competiției de la Ohrid.
Pe lângă Rotariu, de departe cel mai celebru fost internațional aflat la turneu, au mai evoluat și alți foști jucători, precum bulgarul Svetoslav Petrov (36 ani, ex-ȚSKA Sofia și Kuban Krasnodar, fost internațional al Bulgariei și fost antrenor secund la ȚSKA Sofia). Rotariu a fost atracția competiției, fiind intervievat și de un post TV de sport din Serbia, SOS kanal.
Înființarea Asociației Presei Sportive din Sud-Estul Europei
În paralel, vineri, 10 octombrie, la Congress Hall de la Hotel Inex Gorica din Ohrid a avut loc și primul Congres Sud-Est European al Presei Sportive, la care România a fost reprezentată de Octavian Stăncioiu (șeful delegației, în absența lui Dumitru Graur, întors în țară) și Cosmin Dan. A fost adoptat statutul Asociației Presei Sportive din Sud-Estul Europei (Southeast Europe Sport Journalists Association), președinte fiind ales croatul Nikola Lipovac, secretar general – bulgarul Mihail Delev, iar membrii fondatori fiind asociațiile presei sportive din țările participante la Balcaniada de fotbal, plus Grecia, Turcia, Slovenia și Ungaria.
Găzduirea participanților a avut loc la Hotel Inex Gorica din Ohrid, stabiliment de cinci stele situat pe malul lacului Ohrid (care delimitează granița dintre Macedonia și Albania). Atât orașul Ohrid, cât și lacul cu același nume sunt în patrimoniul UNESCO, fiind printre cele mai importante destinații turistice din fosta Iugoslavie.
A fost, totul, superb. Inclusiv vremea, de vară târzie. Și vom face aici abstracție de haosul care a domnit, în unele momente, peste regulamentul turneului de fotbal. Gazdele macedonene – la nivel guvernamental, al federației de fotbal și al asociației presei sportive, în frunte cu președintele acesteia, Bosko Trpeski, și cu secretarul ei general, Dejan Tanevski – s-au implicat intens pentru a ne oferi amintiri de neuitat. Inclusiv o croazieră pe lacul Ohrid și o vizită la mănăstirea Sf. Naum, aflată la doi pași de granița cu Albania. Iar lucrările congresului au fost transmise în direct de televiziunea națională a Macedoniei, finalele turneului de fotbal fiind și ele filmate!
Pe drumul de întoarcere, duminică, 12 octombrie, delegația României s-a întâlnit, la Skopje, cu lotul național de tineret al ”tricolorilor”, care urma să joace a doua zi un amical cu reprezentativa similară a Macedoniei. Astfel, ”Roti” s-a văzut cu nepotul său, Dorin Rotariu, aflat în lot.
La Ohrid, la 3 august a.c., naționala României a devenit campioană mondială de handbal feminin la junioare U18, jucând finala în sala Sports Centre Biljanini Izvori, aflată lângă stadion.