„Miracolul de Crăciun”, ziua în care războiul s-a oprit

Acum mai bine de un secol, în preajma Crăciunului 1914, în plin Război Mondial, soldații aflați de o parte și de alta a baricadei au ignorat ordinele pentru o zi, iar liniștea s-a așternut în multe locuri de pe linia de front aflată în Belgia. Luptătorii au lăsat armele la o parte și s-au întâlnit în țara nimănui, făcându-și cadouri, cântând colinde și chiar jucând fotbal!

Istoricii nu reușesc să se pună de acord asupra răspunsului la întrebarea „s-a jucat sau nu fotbal «adevărat» pe front?”, însă multe dovezi indică faptul că soldați din taberele adverse au jucat, în mai multe locuri, partide de fotbal ad-hoc, folosind ceea ce aveau la dispoziție. Există cel puțin trei locuri de pe linia frontului în care s-a jucat fotbal, sau măcar câte o miuță, cu mingi improvizate din cârpe sau… conserve, evenimente documentate în scrisorile trimise acasă atât de soldații britanici, cât și de cei germani. Unul dintre aceste meciuri este menționat de locotenentul Albert Wynn ca având loc în apropierea localității Ypres, în Belgia, aproape de granița cu Franța.

Lucruri bune inspirate de momentul istoric

Premier League a luat micul orășel ca reper și, în onoarea zilei în care războiul s-a oprit, organizează în fiecare an un turneu de fotbal pentru copii sub 12 ani, la care participă echipe din această categorie atât din Anglia, cât și din alte țări europene. În plus, conducătorii Premier League au și investit în baza sportivă unde se desfășoară turneul, dotând-o cu un teren cu iarbă artificială.

Ediția de anul trecut a fost anulată în urma atentatelor de la Paris, însă turneul din acest an a fost și mai mare decât de obicei. Au fost două categorii de vârstă, sub 12 și sub 13 ani. La U12, turneul a fost câștigat de copiii de la Anderlecht, care au învins Manchester City cu 2-1, în timp ce finala U13 a fost câștigată categoric de West Bromwich Albion, 3-0 cu francezii de la Metz.

Vali Silaghi

Articol scris de